Hlavní obsah

Nabídka příměří ze strany ETA španělské vládě nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská vláda považuje příměří, které v neděli vyhlásila baskická separatistická organizace ETA, za nedostatečné. V pondělí řekl španělský ministr bezpečnosti Alfredo Pérez, že se ETA musí "zcela a navždy zříci násilí".

Článek

"Toto komuniké (nedělní ohlášení příměří) je velmi vzdáleno tomu, co od ETA a jejího politického křídla strany Batasuna španělská vláda žádá, tedy definitivní a bezpodmínečné zřeknutí se ozbrojeného boje," uvedl ministr pro španělskou státní televizi TVE.

Dodal, že jeho ministerstvo nadále povede proti ozbrojené skupině stejnou protiteroristickou politiku jako dosud.

"ETA (ozbrojené akce) zastavila, protože už nemůže. Dělá to poté, co byla rozbita její logistická základna v Portugalsku, a po zásazích ve Francii, kde je na tom velmi špatně," řekl ministr.  V letech 2008 až 2010 bylo především ve Francii zatčeno nejméně sedm po sobě následujících šéfů organizace, pět vojenských velitelů a dva političtí vůdci. Francie skupině tradičně sloužila jako základna k akcím ve Španělsku. Při posledním zatčení vysokého činitele ETA Mikela Karrery v květnu na jihozápadě Francie zajištěné dokumenty ukázaly, že byl vojenský aparát organizace značně zasažen, řekl Pérez.

Zdůraznil, že "dvojznačné" vyhlášení příměří neumožní Batasuně, aby se v zemi stala opět legální stranou. Batasuna již několik měsíců tlačila na ETA, aby vyhlásila příměří. Doufala, že se jí tak podaří legálně se účastnit baskických voleb v příštím roce.

Naopak baskický regionální předseda Patxi Lopez uvedl, že prohlášení by mohlo zahájit politický proces, který by vedl k vyhlášení samostateného Baskicka.

Nabídka příměří

ETA předala v neděli britské stanici BBC videonahrávku, na níž oznámila, že nepovede ozbrojené akce v rámci své kampaně za nezávislost Baskicka. Cílem organizace je podle videonahrávky "umožnit demokratický proces". Zároveň vyzvala mezinárodní společenství, aby se podílelo na "trvalém, spravedlivém a demokratickém řešení staletého politického boje". Neupřesnila, zda vyhlašuje trvalé příměří. [celá zpráva]

Organizace, kterou považuje za teroristickou nejen Madrid, ale také Evropská unie a Spojené státy, za více než 40 let svého ozbrojeného boje proti španělskému státu usmrtila více než 800 lidí.

V roce 2006 vyhlásila příměří, ale úsilí o mírové rozhovory tehdy ztroskotalo a ETA znovu začala zabíjet. V posledních letech je oslabena zatčením četných svých vůdců ve Španělsku i ve Francii. Za poslední rok nespáchali aktivisté skupiny žádný atentát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám