Hlavní obsah

Provoz jaderných elektráren v Německu prodloužen, obnovitelné zdroje nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá koaliční vláda se v noci na pondělí rozhodla prodloužit provoz jaderných elektráren až o 14 let. Poslední budou odpojeny od sítě až v roce 2040. Koaliční jednání trvala 12 hodin a kancléřka Angela Merkelová zdůvodnila rozhodnutí skutečností, že technologie obnovitelných zdrojů nejsou dosud dostatečně rozvinuté. Rozhodnutí vlády musí stvrdit parlament.

Foto: Profimedia.cz

Provoz jaderné elektrárny v Unterwesseru z roku 1978 bude prodloužen o osm let, protože obnovitelné zdroje zatím nejsou dost rozvinuté.

Článek

V průměru tedy bude životnost 17 německých jaderných reaktorů o 12 let delší. Starší reaktory postavené před rokem 1980 budou oproti původním plánům v provozu o osm let déle, novější pak o 14 let. Poslední z nich může být odpojen ze sítě až v roce 2040, sdělil německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen.

Podle plánu z roku 2000, který připravila sociálně demokratická SPD a Zelení, měla být výroba elektřiny z jádra postupně utlumena do roku 2025.

Foto: Profimedia.cz

Greenpeace proti plánu prodloužit výrobu elektřiny z jádra protestovali i při příležitosti návštěvy kancléřky Merkelové v elektrárně v Lingenu.

Průzkumy veřejného mínění přitom ukazují, že většina Němců si přeje ukončit výrobu elektřiny z jádra. Podle kancléřky ale nejsou technologie získávání energie z obnovitelných zdrojů tak rozvinuté, aby nahradily jádro.

Na půldenním mítinku jednaly špičky vlády včetně kancléřky, ministra pro životní prostředí Norberta Röttgena, ministra hospodářství Rainera Brüdeleho a ministra financí Wolfganga Schaubeho. Jednání předcházely dlouhé spory, které ohrožovaly koalici.

Špičky koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných (FDP) demokratů podle Röttgena pozdě v noci vyhotovily obecnou koncepci energetické politiky na příští desetiletí.

Daň z jádra

Strany se rovněž dohodly na výši kontroverzní daně z jaderného paliva. Má činit 145 eur (téměř 3 600 Kč) na gram po dobu šesti let. Energetické koncerny Eon, RWE, EnBW a Vattenfall tak mají od roku 2011 na atomové dani platit 2,3 miliardy eur ročně, napsala agentura DPA. Mají přispívat do fondu na rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová ve velínu jaderné elektrárny v Lingenu.

Výrobci energie se proti zavedení daně tvrdě staví a odmítají i fond, uvedla DPA. Z daně má být mimo jiné financována sanace nevyhovujícího meziskladu vyhořelého jaderného paliva Asse u severoněmeckého Remlingenu.

Úlitba ekologům

Do fondu na podporu rozvoje obnovitelné energie v soukromém sektoru má jít v letech 2011 a 2012 300 milionů eur. V období 2013-2016 dotace klesnou na 200 milionů eur. Röttgen hovořil o "velkém úspěchu" co se týče dlouhodobého dodávání energie z obnovitelných zdrojů. "Jízdní řád ve věku obnovitelné energie byl stanoven," citovala DPA ministra za CDU.

Červeno-zelená opozice pohrozila, že dá novou koncepci k ústavnímu soudu. Nedělní jednání zástupců vládní koalice v Berlíně provázela demonstrace asi 2000 odpůrců jádra.

Reklama

Výběr článků

Načítám