Hlavní obsah

Tunelem smrti na Loveparade po tragédii znovu začne proudit doprava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Po šesti týdnech v neděli vjedou do tunelu na duisburské ulici Karla Lehra první auta. Na stejném místě 24. července při taneční party Loveparade přišlo v davové panice o život 21 lidí a 500 utrpělo různě vážná zranění.

Článek

Kdo za tragédii nese odpovědnost, je ale dodnes nejasné. Vedení města, organizátor a policie se obviňují navzájem a pozůstalým i přeživším účastníkům zůstává pouze smutek a zloba.

Duisburské technické služby v neděli začaly z útrob tunelu odstraňovat zbytky svíček, vzpomínkových předmětů a nápisů, aby mohl být během dne znovu otevřen pro dopravu. Kdy přesně se tak stane, tamní policie ale ještě nesdělila.

V sobotu se přišly stovky lidí naposledy do uzavřeného tunelu s oběťmi rozloučit. Při této příležitosti byla u vjezdu odhalena bronzová tabule s nápisem "Duisburg vzpomíná na oběti Loveparade - 24. července 2010". Část svíček, plyšových hraček, fotek a vzkazů, které místo po neštěstí zaplnily, uložili do velké krychle se skleněným čelem v jeho blízkosti. Sloužit bude v příštích měsících jako provizorní památník, než se připraví stálý.

Mezi účastníky vzpomínkového shromáždění byla i řada těch, kteří se před šesti týdny přijeli do západoněmeckého města pobavit. Statisícový dav valící se do úzkého tunelu jim ale místo zábavy připravil noční můru.

"Vytáhli mě tenkrát víc mrtvého, než živého," vzpomínal na tehdejší události třicetiletý mladík, který utrpěl vážná zranění. Ležel prý na dívce, která nepřežila. "Ležel jsem na ní a nemohl nic dělat. Ještě jsem na ní mluvil, mohl se podívat do jejích očí a pak jsem uviděl, jak zemřela," popsal svůj zážitek agentuře DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loveparade byla špatně zajištěnaVideo: Reuters

Jiný otec vylíčil, že jeho dcera od té doby nemůže v noci spát déle než dvě hodiny. A stejně jako desítky nápisů na stěnách tunelu, které po dnešku zmizí, se ptá, proč.

To má objasnit vyšetřování, které ale podle státního zastupitelství potrvá ještě měsíce. Kdo za tragédii nese odpovědnost, zůstane do jeho ukončení a pravděpodobného soudního procesu nejasné, protože nikdo z těch, kdo se na zajišťování bezpečnosti Loveparade podíleli, ji nepřevzal.

Foto: Kirsten Neumann, Reuters

Záchranáři pomáhají jednomu ze zraněných

Největšímu tlaku je vystaven primátor Duisburgu Adolf Sauerland, který byl kritizován za to, že i přes opakovaná varování před nedostatečným zabezpečením akce trval na konání této obří taneční party, aby městu zajistil publicitu.

Sauerland ale tvrdí, že radnice postupovala podle předpisů, což dokazuje i nedávno zveřejněným odborným posudkem. Zpráva ministerstva vnitra Severního Porýní-Vestfálska naopak konstatuje, že za bezpečnost Loveparade bylo zodpovědné právě město.

Druhou osobou na pranýři je pořadatel, majitel řetězce fitness studií Rainer Schaller, který ale hlavní vinu připisuje postupu policie. Na počátku září dokonce zveřejnil záběry z bezpečnostních kamer, které mají jeho tvrzení dokazovat.

Zemské ministerstvo vnitra policisty hájí a expertiza, kterou si nechalo vypracovat, shledává spolu s městem odpovědným i organizátora. Dosavadní stav vyšetřování této tragédie tak asi nejtrefněji glosoval deník Die Welt ve svém sobotním vydání titulkem "Já jsem to nebyl".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám