Hlavní obsah

Rumunsko se strachuje o vstup do Schengenu

Právo, DPA, nek
Bukurešť

Rumunský prezident Traian Basescu se obává, že nynější události kolem balkánských Romů ve Francii a dalších zemích EU by mohly zhatit záměr Bukurešti stát se na jaře příštího roku součástí schengenského prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Rumunský prezident Traian Basescu

Článek

„Jsou státy, které se snaží využít otázku volného pohybu romské menšiny proti našemu připojení k Schengenu,“ zdůraznil Basescu ve středu večer na poradě rumunských velvyslanců v Bukurešti. „Považuji to na nekorektní, protože to není v souladu se schengenskou dohodou,“ dodal prezident, aniž by však některé státy konkrétně jmenoval.

Velvyslance nicméně vyzval, aby vstup Rumunska do schengenského prostoru považovali za nejvyšší prioritu.

Basescu zároveň kritizoval, že na úrovni EU stále chybí strategie pro integraci Romů do společnosti. Tu Rumunsko podle něj požaduje už od roku 2008, přičemž Brusel její vypracování  původně slíbil na rok 2009. Několik států tomu však zabránilo, „zřejmě ty země, které nejvíce přispívají do rozpočtu EU“, dodal prezident.

Rumunsko požaduje připojení k schengenskému prostoru od 27. března 2011. Letos na podzim se mají uskutečnit poslední kontroly zabezpečovacích systémů, které budou jistit více než dva tisíce kilometrů dlouhou rumunskou hranici s nečlenskými zeměmi EU, tedy Ukrajinou, Moldavskem a Srbskem. Brusel a Bukurešť investovaly do instalace těchto systémů přes miliardu eur (25 mld. Kč), přičemž podíl rumunské strany byl 440 miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Francie začala s odsunem Romů

Francouzské úřady začaly ve čtvrtek vyhošťovat okolo 700 Romů do Rumunska a Bulharska. První letadlo s nimi vzlétlo odpoledne.

Výběr článků

Načítám