Hlavní obsah

Bašty kuřáků padají jedna za druhou, nově došlo na Řecko

Právo, Jaroslav Zbožínek

Evropští bojovníci proti kouření si mohou udělat další zářez do pažby: úplný zákaz holdování tabáku ve všech veřejných uzavřených prostorách ve středu vstoupil v platnost v Řecku, které je na starém kontinentu baštou milovníků modrého dýmu.

Článek

Řekové tak následují například Irsko, Francii a Velkou Británii, kde se odpůrci cigaret se stejně tvrdou restrikcí prosadili už dříve. Rozšíření naprostého zákazu kouření ve veřejných prostorách do Řecka je o to významnější, že se k tak razantnímu kroku odhodlala země, kde se tomuto zlozvyku oddává 45 procent populace. Průměr mezi zeměmi EU se přitom pohybuje kolem 25 procent.

„Není to žádný hon na čarodějnice, ale opatření na ochranu zdraví naší veřejnosti,“ prohlásila řecká ministryně zdravotnictví Mariliza Xenojanakopuluová. Zpřísněný zákon prý hodlá prosazovat „železnou rukou“.

Cigarety ročně usmrtí 20 tisíc lidí

Ministryně se odvolává na neutěšenou bilanci, podle níž má v Řecku cigaretový dým každoročně na svědomí 20 tisíc lidských životů, z čehož šest stovek připadá na tzv. pasivní kuřáky.

Řecko, které je navíc druhým největším výrobcem tabákových výrobků v Evropě, přišlo s protikuřáckým zákonem už v roce 2002, ale s jeho respektováním si nikdo hlavu nedělal. Příliš nepomohla ani loňská novelizace. Nahrávala tomu řada výjimek, absence kontrol i nejednoznačnost některých ustanovení, například jak přesně mají vypadat místnosti pro kuřáky.

Zákaz se dodržoval prakticky jen ve zdravotnických zařízeních a hromadných dopravních prostředcích. „Jinak se kouří úplně všude,“ konstatoval profesor aténské plicní kliniky Panagiotis Behrakis začátkem letošního roku, kdy se nynější verze normy začala připravovat.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Zpřísněný zákon začíná platit například v zaměstnání, ale zejména v restauracích, kavárnách a v barech. Výjimku dostaly z ekonomických důvodů, avšak na přechodnou dobu osmi měsíců, jen kasina a noční kluby, jejichž plocha přesahuje 300 metrů čtverečních.

Majitelé barů a restaurací novou normu ostře kritizují s tím, že přicházejí v nejméně vhodnou dobu. Řecko čelí hluboké ekonomické a finanční krizi, kvůli níž už tak řady návštěvníků gastronomických podniků prořídly.

Kontroly chystá i pobřežní hlídka

Vláda se ale tváří neúprosně a má v úmyslu provinilce tvrdě postihovat. Zatímco samotným kuřákům hrozí za porušení zákona až 500 eur (12,4 tisíce Kč), sahá sankce pro provozovatele zařízení až do výše deseti tisíc eur.

Restaurace a kavárny budou navíc obcházet inspektoři hygienických stanic a zjišťovat, zda se v kontrolované místnosti dlouhodobě kouří či nikoli. Na dodržování zákona na trajektech a v přístavních barech má dohlížet pobřežní hlídka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám