Hlavní obsah

Dva turisté umrzli na Gerlachu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Na túru na Gerlachovský štít bez horského vůdce doplatila dvojice anglicky mluvících turistů. Oba muži podcenili zhoršené počasí ve Vysokých Tatrách a podlehli podchlazení. Informovala o tom internetová stránka Horská záchranné služby (HZS).

Foto: Profimedia.cz

Gerlachovský štít

Článek

Operační středisko HZS přijalo v pondělí večer žádost o pomoc od dvou anglicky mluvících turistů. Oba zahájili výstup na Gerlach v pondělí ráno v osm hodin z Popradského plesa, i když předpověď počasí byla krajně nepříznivá. V Tatrách se ochladilo a začalo sněžit. Při sestupu zabloudili a uvízli v 600 metrů vysoké západní stěně Gerlachu.

Na pomoc jim vyrazila skupina horských záchranářů, kterým se ještě před půlnocí podařilo navázat světelný kontakt s dvojicí. V důsledku krajně nepříznivého počasí však záchranáři následně kontakt ztratili.

Pod Gerlachem sněžilo, foukal silný vítr a teplota se pohybovala kolem mínus čtyř stupňů. „Ve větru to pocitově znamená až mínus deset stupňů,“ uvedla HZS. Její členové HZS prohledali západní stěnu Gerlachovského štítu, ale až v úterý v ranních hodinách se jim podařilo promrzlé turisty najít. V důsledku silného podchlazení byli v kritickém stavu. Záchranáři se je snažili ohřát a poskytli jim veškerou možnou pomoc.

Promrzlé turisty snášeli celý den

Další skupina záchranářů vystřídala noční skupinu, která už byla značně promrzlá a vyčerpaná. Záchranáři snášeli turisty celý den, protože na některých místech bylo až jeden metr čerstvého sněhu a hrozila lavina. Navzdory maximální snaze se životy turistů nepodařilo zachránit. Zemřeli v průběhu záchranné akce. Celkově se akce zúčastnilo 27 záchranářů.

Podle ředitele HZS Jozefa Janigy se dvojice turistů vydala na výstup pozdě. „Na Gerlach se chodí ráno v pět ze Sliezskeho domu,“ uvedl Janiga. Dvojice nebyla patřičně vybavena, podcenila podmínky v horách a přecenila své síly. Janiga upozornil, že už několik dní bylo jasné, že počasí se zhorší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám