Hlavní obsah

Bratislavskou čtvrť, kde řádil střelec, kdysi odděloval ostnatý drát

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Obyvatelé bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves, kde v pondělí řádil šílený střelec, mají pocit, že dříve byla čtvrť bezpečnější. Byla u hranic s Rakouskem a byla obehnaná ostnatým drátem.

Foto: Jan Koller, ČTK

Místo střelby na bratislavském sídlišti

Článek

„Kdysi tady vedla železná opona a všude bylo plno pohraničníků. Byla to taková rezervace. Sídliště se pak rozrostlo a dostali se sem různí lidé,“ připouští rodačka z obce Devínská Nová Ves Elena Dichtlerová.

Rodačka z Devínské Nové Vsi připouští, že tehdy se cítila bezpečněji. „Víte, pokud někdo nevystrkoval moc hlavu, žilo se klidněji. Teď je z naší obce velké sídliště, kde žijí různí lidé,“ dodává. Přitom i dříve se tam konaly velké zásahy proti lidem, kteří se chtěli dostat na západ. Touto částí Bratislavy protéká řeka Morava, která tvořila přírodní hranici s Rakouskem.

Svědci střelby hovoří o masakru v BratislavěVideo: ČTK

„Samozřejmě, byl tady ostnatý drát a hranici hlídali vojáci. Lidé se pokoušeli dostat na Západ různými způsoby. Nad obcí je vrch Sandberg, odkud se pokusili proletět do Rakouska na rogalu nebo k drátům přistavili mrazírenský vůz a z něho chtěli přeskočit oplocení,“ vzpomíná Dichtlerová.

Dnes je čtvrť rozdělena na část rodinných domků a panelovou část. Střílelo se na sídlišti. Téměř ze dne na den se sem přistěhovalo 12 tisíc lidí z celého Slovenska. Sídliště se začalo stavět v roce 1989, protože nedaleko působily Bratislavské automobilové závody, v současnosti podnik Volkswagen Bratislava. Podnik zaměstnává přes osm tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám