Hlavní obsah

V Bratislavě útočil na Romy samotář kvůli sousedským sporům

Bratislava
Aktualizováno

Pondělní masakr v bratislavské Devínské Nové Vsi spáchal 48letý bývalý voják, který působil samotářsky a dával najevo nesnášenlivost vůči Romům. Za vyvražděním šestičlenné rodiny stály dlouhodobé sousedské spory. Romská rodina Putíkových, která s bývalým vojákem bydlela na stejném patře, byla podle dalších sousedů hlučná a problémová.

Foto: Jan Koller, ČTK

Při střelbě přišlo o život osm lidí.

Článek

Přímo v bytě muž zabil čtyři ženy a jednoho muže. Dalšího zastřelil, když přicházel do domu. Bratr oběti Marián Putík serveru Sme.sk řekl: „Šel do domu, kde bydlel jeho syn." Hledal tam jedenáctiletého syna, který se ztratil. [celá zpráva]

Pak muž ze samopalu střílel po lidech na ulici. Než obrátil zbraň i proti sobě, zabil i ženu, která vyšla na balkón. Tu našel až s odstupem po příchodu domů její druh. Výsledná bilance - osm obětí a patnáct zraněných - se může ještě změnit.

Stav postřeleného Čecha je vážný

Mezi patnácti postřelenými je i 33letý občan České republiky, který se stále pohybuje na hranici mezi životem a smrtí. „Byl zasažen do pánvové části a ztratil moc krve. Jeho stav je velmi vážný, ale momentálně stabilizovaný,“ řekla Právu mluvčí Univerzitní nemocnice Bratislava Rút Geržová.

Samopal vzor 58 i další dvě střelné zbraně s krátkou hlavní držel střelec legálně, uvádí server sme.sk. [celá zpráva]

Slovenský policejní prezident ale uvedl, že samopal nelze držet na Slovensku legálně. V některých zemích lze vlastnit samopaly, ovšem nesmí umožňovat střelbu dávkou.

Vyvražděná rodina měla spory i s dalšími sousedy. Jednou u ní podle televize Markíza musela zasahovat zásahová jednotka. V garsonce občas bylo i deset lidí, kteří se často hlučně bavili.

Motivem mohl být rasismus

Příbuzní obětí tvrdili, že střelec byl rasista. "Neměl rád černé. Stále proti nám něco měl," uvedla jedna z příbuzných k muži, který bydlel v garsonce.

Útočník byl podle sousedů uzavřený. Nikdy nezdravil.

Police ale vyloučila, že by motiv útoku nějak souvisel s tím, že v ulici bydleli dříve vojáci a pohraničníci a že se na ní často prodávají drogy.

Foto: Reuters

Slovenská policie u sanitky při zásahu proti bratislavskému střelci

Masakr si vyžádal osm obětí, patnáct osob bylo zraněno. [celá zpráva]

Více obětí - deset - si vyžádala před deseti lety v Dunajskej Strede likvidace gangu Papayovců při válce podsvětí.

Otázky okolo postupu policie

Vzhledem k počtu obětí se už objevily spekulace, že policie nepostupovala správě. Policistů se zastal ministr vnitra Daniel Lipšic. Zdůraznil, že hlídka byla na místě do dvou minut a do deseti minut přijely další dvě. [celá zpráva]

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zásahová jednotka slovenské policie v akci proti šílenému střelci v Bratislavě

Podle expertů je na hodnocení zákroku brzy. Navíc šlo o mimořádný čin. To první hlídka nevěděla. Navíc vše komplikoval fakt, že se ozbrojený muž pohyboval v obytné zóně a byl dobře připravený i na zásah policie. Na uších měl sluchátka, aby ho neeliminoval hluk z dělbuchů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám