Hlavní obsah

Schwarzenberg: Evropa by měla přiznat ekonomické zájmy v Afghánistánu

Vídeň

Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga by Evropa měla přiznat, že má v Afghánistánu své ekonomické zájmy. I to je důvodem, spolu se solidaritou s USA a Afghánci, proč by odtamtud neměla stahovat své vojáky. Uvedl to v rozhovoru pro rakouský časopis Profil.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

"Evropa, především Německo, musí konečně jasně říct, že má v této zemi hospodářské zájmy. Pokud se znovu dostane k moci režim Tálibánu, pak na to doplatíme všichni, pak jsme ohroženi terorem," řekl český ministr zahraničí, který by preferoval dosáhnout v zemi pragmatického řešení konfliktu, na němž by se podílel i Tálibán. "Kdo to neřekne otevřeně, podvádí sám sebe," dodal.

Kvůli svým výrokům, které spojovaly nasazení německých vojáků v Afghánistánu s hospodářskými zájmy Německa, odstoupil letos koncem května z funkce německý prezident Horst Köhler. Podle Schwarzenberga měl ale pravdu. "Patří k zájmům země o přežití sledovat ve válce vedle bezpečnostně-politických také hospodářské zájmy. O tom se musí smět přemýšlet nahlas. Útoky na Köhlera byly tedy politicky zbabělé a úplně nepochopitelné. Vyslovil to, co je očividně pravda. Musíme pochopit, že se do války táhne nejen z lásky k bližnímu," řekl Schwarzenberg.

EU si má zvykat na názory malých zemí

Český ministr považuje za přirozený vývoj to, že se Německo, které po desetiletí představovalo "nejdůležitější motor Evropy", obrací nyní ke svým národním zájmům. Neznepokojuje ho to. "Zneklidňující to bude, když se národní zájmy postaví nad rozhodující projekty Evropy," dodal ministr.

Evropskou ministryni zahraničí Catherine Ashtonovou považuje za "velmi kompetentní dámu". "Ale je velmi ovlivněna Velkou Británií a západní Evropou, my Češi, Poláci i Rakušané ji musí naučit, že evropská zahraniční politika se netvoří převážně Velkou Británií a Francií a takzvanými starými státy. Tohle dokázat s sebou ještě přinese dlouhou a z části nepříjemnou politickou diskusi," řekl šéf české diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám