Hlavní obsah

Matky v Polsku prodávaly své děti za necelých 200 tisíc

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznaň

Polská policie zadržela muže z Velkopolského vojvodství, který provedl nejméně 12 obchodů s novorozenými dětmi, informoval v pondělí list Gazeta Wyborcza s odkazem na policejní zdroje. Muž novorozence prodával za cenu od 30 tisíc zlotých (189 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Obchodník s novorozenci vyhledával ženy, které byly těhotné, a přesvědčoval je, aby ihned po porodu prodaly dítě bezdětným rodinám,“ uvedl Janusz Walczak z prokuratury v Ostrově Velkopolském.

Dodal, že biologické matky inkasovaly za novorozence od 30 tisíc do 70 tisíc zlotých (189 tisíc - 441 tisíc korun), z čehož si zprostředkovatel strhával 20procentní provizi.

Počet může být vyšší

Vyšetřovací orgány zatím nechtějí zveřejnit věk, povolání ani bydliště zadrženého obchodníka, aby nenarušily průběh vyšetřování.

„Dosud jsme zjistili, že na území celého Polska prodal nejméně 12 novorozenců, ale existuje podezření, že tento počet není konečný,“ doplnil Walczak.

Prokuratura také dostatečně nezodpověděla otázku, co se stane s dětmi, které bezdětný pár koupil. „Matky, které prodaly své děti, nemají mnoho šancí na zachování rodičovských práv. Není však jisté, zda děti budou moci zůstat u lidí, kteří si je koupili. O jejich dalším osudu rozhodne soud,“ zdůraznil prokurátor.

Příběh malé Veroniky

V Polsku je znám případ manželů ze Sosnovce, kteří si koupili novorozenou holčičku. Když vyšlo všechno najevo, soud nejdříve manželům odebral status biologických rodičů a dítě poté bylo formálně vráceno matce - chronické alkoholičce v té době ve vězení.

Poté byla rodičovská práva odebrána i jí a začal proces adopce. Holčička, jež dostala jméno Veronika, je zatím u manželů, kteří ji koupili a nyní podali žádost o její adopci. Naposledy, když chtěli legálně adoptovat dítě z dětského domova, soud jejich žádost zamítl s tím, že mají nízký příjem.

Reklama

Výběr článků

Načítám