Hlavní obsah

Britský premiér Cameron si bere otcovskou dovolenou

– Londýn

Britský premiér David Cameron si hodlá vzít otcovskou dovolenou po nedávném narození svého dalšího dítěte. Sdělil to v pátek místopředseda britské vlády Nick Clegg.

Článek

Cameron se měl příští týden vrátit do úřadu po dvoutýdenní dovolené s manželkou Samanthou v jihozápadní Anglii. Jeho choť tam ale v úterý několik týdnů před očekávaným termínem porodila dceru Florence Rose Endellion.

"Hovořil jsem s ním hned po narození jeho dcery. Ještě jsme nemluvili o termínu jeho návratu do práce. Chce si samozřejmě vzít otcovskou dovolenou, jak si přeje každý otec, a já budu prostě dál řídit pevnost," řekl Clegg v místním rozhlasu. Britský zákon umožňuje novopečeným otcům, aby si vzali až dva týdny placené dovolené.

Britská první dáma s dcerou v pátek ráno opustily nemocnici. "Matce a miminku se daří dobře a budou pokračovat v dovolené v Cornwallu s rodinou a přáteli," uvedl mluvčí premiérovy kanceláře.

Florence je čtvrté dítě, které se manželům Cameronovým narodilo. Třiačtyřicetiletý David Cameron a jeho devětatřicetiletá manželka Samantha se budou ale od nynějška starat o tři potomky, protože jedno z jejich dětí v loňském roce zemřelo.

Cameron bude prvním premiérem, který během úřadu nastoupí dovolenou, na kterou mají otcové ze zákona nárok. Rovněž jeho předchůdci Tonymu Blairovi se během působení v Downing Street narodilo dítě, ale Blair si dovolenou nevzal a pouze omezil program.

Reklama

Výběr článků

Načítám