Hlavní obsah

Němci plánovali začít invazi do Británie v převlečení za britské vojáky

Novinky, rei
Londýn

Britská tajná služba MI5 odtajnila dokumenty z druhé světové války týkající se plánů Němců na invazi do Británie v případě, že letouny Luftwaffe zvítězí v letecké bitvě o ostrovy. Invazi mělo v Doveru zahájit vylodění přepadových jednotek převlečených do uniforem britských vojáků. Ve čtvrtek to uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Německé přepadové jednotky se k Doveru měly dostat po jeho pověstných bílých útesech.

Článek

MI5 se o plánu dozvěděla po válce při výslechu desátníka Wernera Janowského, který během války pracoval pro německou tajnou službu Abwehr. Důvodem výslechu ovšem byly obavy, že se mezitím stal agentem sovětské KGB. Janowski popsal, jak se v září a začátkem října 1940 se svou jednotkou intenzivně na invazi připravoval.

Vylodění v Doveru mělo bezprostředně předcházet jeho těžké bombardování. Kromě toho měly přepadové jednotky překvapit Brity též v dalších pobřežních městech na jihu Anglie, ale i na jihu Skotska a Irska. Němci měli k Doveru v úmyslu postupovat po útesech do místa, kde se dá sejít k pláži a po ní k městu.

Už v říjnu 1940 ale bylo jasné, že Operace lvoun se neuskuteční, protože by Němci na pobřeží museli čelit letadlům RAF. Adolf Hitler plány na obsazení Británie vzdal, protože Luftwaffe nebyla s to zasadit královskému letectvu zásadní ránu a RAF navíc v prosinci 1940 zničila většinu plavidel, která měla přepravit hlavní část německého kontingentu přes Lamanšský průliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám