Hlavní obsah

Rusové rozmístili rakety i v Jižní Osetii, tvrdí Gruzie

Moskva

Gruzie ve středu obvinila Rusko, že i v gruzínské separatistické republice Jižní Osetie rozmístilo protiletadlové rakety S-300. Moskva to nepotvrdila, ale v polovině měsíce přiznala, že baterii stejných raket země-vzduch rozmístila v druhé gruzínské separatistické oblasti Abcházii a že do Jižní Osetie vyslala jiné protiletadlové prostředky.

Foto: Profimedia.cz

Raketový systém S-300

Článek

Gruzínský ministr zahraničí Grigol Vašadze řekl, že Rusko "nacpalo" svou vojenskou základnu Gjumri v sousední Arménii raketami dlouhého doletu S-300, které jsou schopné zachytit, sledovat a zničit balistické rakety, rakety s plochou dráhou letu a letouny letící ve vysokých a nižších letových hladinách. "Buďte si jisti, že Rusko umístilo rakety S-300 také v Cchinvali (hlavní město Jižní Osetie), i když to ještě neoznámilo," řekl Vašadze.

"Rusové vytvořili v kavkazském regionu trojúhelník, který by se jim mohl hodit při konfrontaci s NATO nebo Tureckem," doplnil.

Mluvčí ruského ministerstva obrany nechtěl Vašadzeho výroky komentovat, ale nejmenovaný zástupce vzdušných sil přímo odmítl, že by tento systém byl v Jižní Osetii rozmístěn. "V Jižní Osetii nejsou rakety S-300," cituje jeho slova agentura Reuters.

Rusko uznalo nezávislost obou gruzínských regionů po válce s Tbilisi v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám