Hlavní obsah

Maďarský politik požaduje tábory pro Romy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Romové, kteří se opakovaně dopustí trestného činu, by měli být vykázáni z města, zbaveni občanství a drženi v táborech za městem. Prohlásil to kandidát na primátora severomaďarského města Miskolc (Miškovec) Márton Szegedi z extremistické strany Jobbik.

Foto: Profimedia.cz

Podle Szegediho je potřebné postupovat proti romské kriminalitě stejně tvrdě jako ve Francii a Itálii. Ilustrační foto

Článek

Podle Szegediho je potřebné postupovat proti romské kriminalitě stejně tvrdě jako ve Francii a Itálii. „Ve Francii nasadili proti romské kriminalitě armádu. V Miskolci není možné po setmění ani vycházet,“ tvrdí kandidát na primátora. „Po vládě socialistů nás zklamala také Orbánova vláda, která slibovala tvrdší postup proti kriminalitě a větší bezpečnost,“ dodal Szegedi.

Strana Jobbik k jeho vyjádření oficiální stanovisko zatím nevydala. „Podporujeme tvrdší postup proti rostoucí kriminalitě cikánů,“ uvedla mluvčí strany Dóra Dúróva.

Poslanec opoziční Maďarské socialistické strany István Nyakó označil Szegediho slova za idiotská. „Jeho slova naplňují skutkovou podstatu trestného činu pobuřování. Vláda by se měla ozvat, když někdo používá podobné etnické bomby, které připomínají nacistická a rasistická hesla z třicátých let minulého století,“ uvedl Nyakó.

Reklama

Související články

Francie začala s odsunem Romů

Francouzské úřady začaly ve čtvrtek vyhošťovat okolo 700 Romů do Rumunska a Bulharska. První letadlo s nimi vzlétlo odpoledne.

Výběr článků

Načítám