Hlavní obsah

Vichr v Amsterodamu porazil kaštan Anny Frankové

– Amsterodam

Silný vítr v Amsterodamu v pondělí porazil starý kaštan, ve kterém za druhé světové války nacházela útěchu židovská dívka Anna Franková. Ta na strom měla výhled z přilehlého domu, kde se dva roky skrývala před nacisty. Zbytky slavného stromu byly nabídnuty v internetové aukci. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Článek

"Přišlo několik silných větrných poryvů a jeden z nich strom porazil. Nikdo nebyl naštěstí zraněn," řekl ředitel místního muzea Anny Frankové Hans Westra. Padající strom, který vážil 27 tun a který už byl nemocný a podpírán speciální konstrukcí, nespadl na žádné obydlí, ujistil ředitel.

Amsterodamská radnice chtěla v roce 2007 strom, jehož stáří se odhaduje na 170 let, porazit s tím, že je ztrouchnivělý a mohl by spadnout na okolní budovy, včetně domu Anny Frankové, který dnes slouží jako muzeum. Proti tomu ale vystoupila řada domácích i světových organizací. Ty u soudu dosáhly toho, že kácení bylo zastaveno a nalezeno náhradní řešení v podobě osm metrů vysoké ocelové konstrukce.

Slavný kaštan by měl být svým způsobem zachován i poté, co definitivně padl. Nadace Anne Frankové totiž již dříve dala vzhledem ke stavu stromu vypěstovat jeho odnož. Nový strom byl v roce 2008 už přes dva metry vysoký a má být jednou zasazen na původní místo.

Otec Anny Otto Frank, který koncentrační tábor přežil, v roce 1968 vyprávěl, že si za války nikdy neuvědomil, jak byl strom pro jeho dceru důležitý. Přišel na to až poté, co si po válce přečetl její deník. Pro Annu kaštan znamenal pojítko s vnějším světem a často se na něj dívala z vikýře, jediného okna, které nebylo zatemněné.

Anna Franková se narodila v roce 1929 ve Frankfurtu nad Mohanem. Po nástupu Adolfa Hitlera k moci uprchla její rodina z Německa do Amsterodamu.
Když Němci obsadili Nizozemsko, Frankovi se začali skrývat. V úkrytu strávila Anna spolu s ostatními více než dva roky. Byli však prozrazeni. Zemřela v roce 1945 na tyfus v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Deník, který si vedla až do své smrti, byl přeložen do desítek jazyků, včetně češtiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám