Hlavní obsah

Obvinění zakladatele Wikileaks ze znásilnění bylo nepodložené

• Aktualizováno
Novinky, pst, jky

Julian Assange, který se dostal na titulní strany médií poté, co zveřejnil na svém serveru WikiLeaks 77 tisíc tajných armádních a diplomatických záznamů z Afghánistánu, byl na krátko terčem jiného druhu pozornosti. Švédská policie se o něj začala zajímat kvůli podezření ze znásilnění dvou žen. To se však záhy ukázalo jako nepodložené.

Foto: Profimedia.cz

Julian Assange

Článek

Assange do Stockholmu vyrazil podle serveru bulvárního listu Expressen na přednášku na téma „první obětí války je pravda“ v rámci svého pobytu navíc dohodl spolupráci s místní Pirátskou stranou. Ta by mohla po zvolení do parlamentu zajistit WikiLeaks nedotknutelnost, pokud bude doména a její obsah například soudně v USA omezen kvůli zveřejnění tajných informací.

K znásilnění mělo podle strohých informací policie dojít již minulý víkend. Mělo jít o ženy ve věku mezi 20 a 30 lety. Prokurátor již na počátku tvrdil, že je Assange jen podezřelý. Přesto na něj byl v nepřítomnosti původně vydán zatykač.

Policie uvedla, že obě ženy oznámily skutek až s odstupem, protože se Assangeho obávaly. Dívky se údajně navzájem znají a vědí, že obě prodělaly stejný otřesný zážitek, uvedl list Expressen.

Agentura AP citovala ze stránky WikiLeaks na sociální síti Twitter vyjádření, podle kterého současné obvinění ze znásilnění považují zástupci serveru za "špinavou hru". Je podle nich prý zbytečné uvádět, že cílem je odvést pozornost od jiných věcí. Tvrzení se potvrdilo ve chvíli, kdy policie zatykač na Assangeho stáhla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám