Hlavní obsah

Lety nad Evropou se omezily, vypadl kontrolní systém

– Maastricht

Lety nad velkou částí severní Evropy v pátek po 15:00 SELČ dočasně výrazně omezil výpadek regionálního systému kontroly letového provozu, některé lety nabraly zpoždění. Kapacita provozu se měla vrátit na obvyklou úroveň kolem 17:00 SELČ. Informovali o tom v pátek zástupci letového provozu z Německa a Švédska. Český vzdušný prostor výpadek neovlivnil.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí německého řízení letového provozu Axel Raab uvedl, že problém radarového systému Eurocontrol v nizozemském Maastrichtu zastavil lety v letové hladině nad 7500 metrů. Zařízení v Maastrichtu má denně na starosti kolem 5500 letů. Piloti mohli slétnout do nižší letové hladiny, letový provoz v nižších hladinách se však tím rychle zahltil, což způsobilo zpoždění. Zástupce letiště v německém Frankfurtu dodal, že výpadek byl již vyřešen.

Mluvčí švédské Služby letového provozu Per Fröberg oznámil, že letový provoz nad západní Evropou musel být mezi 15:15 SELČ a 15:30 SELČ omezen o čtvrtinu. Kapacita provozu se měla vrátit na obvyklou úroveň kolem 17:00 SELČ.

"V současné době žádný mimořádný vliv na provoz v českém vzdušném provozu nepozorujeme," řekl mluvčí českého Řízení letového provozu Richard Klíma. Podle agentur výpadek neovlivnil ani vzdušný prostor nad Británií, Polskem a Pobaltskými zeměmi.

Internetová mapa ukázala, že v 16:30 SELČ mělo zpoždění 45 minut 1036 přistávajících, odlétajících nebo tranzitních letů z Nizozemska, severního Německa, části Belgie a Lucemburska. V pátek evropským letovým prostorem prolétává téměř 30.000 letadel.

Představitelé společnosti Eurocontrol se zatím k problému nevyjádřili, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám