Hlavní obsah

Ve francouzském městě vztyčili sochu Lenina

Právo, nek
Montpellier

Zatímco ze zemí bývalého východního bloku s výjimkou Ruska už téměř vymizely sochy zakladatele sovětského státu Vladimíra Iljiče Lenina, jihofrancouzské univerzitní město Montpellier si ji pořídilo. Z bronzu, tři a půl metru vysokou a za 200 tisíc eur (pět miliónů Kč).

Foto: Profimedia.cz

Prezident kraje Languedoc-Roussillon Georges Freche před sochou Lenina

Článek

Záměr prosadil kontroverzní prezident kraje Languedoc-Roussillon Georges Freche, s tím, že vůdce Řijnové revoluce z roku 1917 „výrazně ovlivnil svět ve 20. století“ a že i díky jemu se jej později podařilo dekolonizovat. „Nebyl to žádný krvežíznivý diktátor,“ řekl listu La Gazette.

Společně s Leninem objednal Freche devět dalších, stejně drahých soch politických osobností minulého století, aby je nechal vztyčit v jedné čtvrti novostaveb. Prvních pět už nechal instalovat s tím, že budou v polovině září slavnostně odhaleny.

Vedle vůdce ruských bolševiků tak stanul bývalý americký prezident Franklin Delano Roosevelt, někdejší britský premiér Winston Churchil, bývalý šéf Elysejského paláce Charles de Gaulle a někdejší vůdce francouzských socialistů Jean Jaures.

V příštím roce mají následovat indický duchovní vůdce Mahátma Gándhí, bývalá izraelská premiérka Golda Meirová, dřívější egyptský prezident Gamál Násir,  bývalý prezident JAR Nelson Mandela a čínský vůdce Mao Ce-tung.

„Mao byl sice jako šéf státu nula, ale předtím se zasloužil o to, že Čína získala nazpět svou důstojnost,“ argumentuje Freche. Na vztyčení sochy Leninova nástupce Josifa Vissarionoviče Stalina nepomýšlí. Alespoň zatím ne. „Na to je příliš brzy. Pořád je považován za jednoho z největších řezníků v Evropě,“ řekl Freche listu Le Parisien.

Vadili mu černoši v národním týmu

Freche, jenž byl dříve starostou Montpellier, se v kraji těší velké podpoře, ačkoli v minulosti proslul některými kontroverzními prohlášeními. Například když řekl, že ve francouzském národním fotbalovém týmu je „příliš mnoho černých tváří“, za což byl před třemi lety vyloučen ze Socialistické strany (PS). V roce 2006 musel zase zaplatit pokutu 15 tisíc eur za výrok, jímž označil Alžířany bojující ve válce za nezávislost na Francii na francouzské straně za „lidi druhé kategorie“.

Kritiku si Freche vysloužil i za sochy. Zelení pohrozili jejich demontáží a konzervativci ze Svazu pro lidové hnutí (UMP) jej označili za megalomana, který by si snad přál v Montpellier i svou vlastní sochu. „Proč ne? Po mé smrti? Když je člověk v hrobě, není mu ani teplo ani zima,“ reagoval Freche.

Určitě se prý ale nebude zasazovat za sochy posledních francouzských prezidentů Francoise Mitterranda, Jacquesa Chiraka a Nicolase Sarkozyho. „Jsou to historické nuly,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám