Hlavní obsah

Na Mont Blanku zahynul český horolezec

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Falout
Paříž
Aktualizováno

V masivu hory Mont Blanc ve středu ráno zahynul šedesátiletý český horolezec Josef Cepák. Cepák, který byl povoláním pedagog na gymnáziu v Českých Budějovicích, byl v době neštěstí spolu s přáteli ve výši 3500 metrů.

Článek

Spadl do hloubky 250 metrů. Mluvčí oddílu vysokohorského četnictva v Chamonix řekl, že jeho pád mohl být důsledkem padajícího kamení nebo technické chyby.

List Le Dauphiné Libéré napsal, že v době neštěstí bylo v masivu Mont Blanku špatné počasí a šestičlenná skupina právě procházela místem, kde je velké riziko pádu kamení. Kvůli počasí nemohl odstartovat záchranný vrtulník, takže záchranáři a lékař se k muži musili vydat pěšky. Lékař už ale musil konstatovat smrt.

Šokovanému zbytku skupiny pomohli záchranáři sestoupit do bezpečí.

Byl oblíbeným pedagogem

Památku kolegy a učitele připomínají před vchodem do českobudějovického Biskupského gymnázia zapálených svíček, květiny s černou stuhou, vzkazy od studentů a fotografie.

Přinesli je sem lidé okamžitě poté, co se o této tragické události dozvěděli. Cepák byl oblíbený nejen jako učitel, ale i známým propagátorem cyklostezek ve městě, které chtěl pozdvihnout.

„Bylo to naprosto výjimečný učitel, u kterého jsem oceňoval přímočarost a férovost. Bylo to člověk na pravém místě,“ řekl Právu jeden z bývalých studentů Cepáka Petr Mikšátko.

Před vchodem postávaly hloučky lidí, studenti se objímali, někteří dokonce plakali.

„Je to hrozná tragédie. Pan Cepák byl nezdolný optimista, hodně sportoval, všechny studenty znal jménem a pamatoval si je, i když odešli z gymnázia pryč. Byl hrozně pozorný a pro studenty by se rozkrájel. Navíc byl veřejně činný ve městě. Díky němu máme z Českých Budějovic na Hlubokou cyklostezku, kterou jezdí tisíce lidí denně,“ uvedla jedna ze studentek, která přišla památku uctít.

Lidé chtějí uctít památku v sobotu vzpomínkovou jízdou z Českých Budějovic na Hlubokou. Start má být z náměstí Přemysla Otakara II, pravděpodobně ve 13 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám