Hlavní obsah

Slovenská armáda koupila čluny bez motorů, při povodních jsou jí k ničemu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská armáda koupila za vlády Roberta Fica nafukovací čluny bez motorů, takže jsou při povodních prakticky nepoužitelné. Na nákup za čtyři milióny korun upozornil současný ministr obrany Ľubomír Galko.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ministr obrany Ľubomír Galko (třetí zprava) v prostorách Ženijního praporu pozemních sil slovenské armády v Seredi při výcviku s použitím člunů Zodiac FC 470.

Článek

Vojáci se musí v nafukovacích člunech chopit vesel, aby je dostali do pohybu. Většinu místa ve člunu tak zabírají veslující vojáci a pro zachraňované není místo. Armáda může nafukovací čluny používat pouze na výcvik a na prezentace pro veřejnost. Galko se omluvil občanům povodněmi postižených oblastí Slovenska za to, že armáda nemohla z tohoto důvodu účinněji zasáhnout.

V roce 2008 neprošlo zkouškami 23 z 24 starých člunů sovětské výroby. „Našim požadavkem byl jednoznačně nákup člunů s motory,“ uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Peter Gajdoš. Ženijní jednotky v Seredi a v Michalovcích však dostaly čluny Zodica FC 470 bez motorů. Podle Galka se navíc čluny nakupovaly bez veřejné soutěže, na základě nabídky jediné firmy. „Konkurence nabízela čluny o polovinu levnější,“ dodal Galko.

Exministr obrany Jaroslav Baška prohlásil, že Galko se snaží zakrýt skandál s nezákonným jmenováním šéfa Vojenské zpravodajské služby, který neměl bezpečnostní prověrku, a proto upozorňuje na čluny. „Je smutné, že ministr obrany zneužívá povodně a neštěstí lidí na to, aby zakryl vlastní přešlapy,“ dodal Baška.

Galko už před časem upozornil na podezřelý kontrakt na modernizaci vrtulníků a nákup nevyhovujících vysílaček. Tyto obchody uskutečnil resort obrany před červnovými volbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám