Hlavní obsah

Rusko varovalo Varšavu, aby Kaczyński do Smolenska neletěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Letiště ve Smolensku, kde v dubnu havaroval speciál s prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě, bylo zanedbané a nehodilo se pro přistávání civilních letadel. Ruské ministerstvo zahraničí už v březnu oficiálně varovalo Varšavu, aby neplánovala jeho použití.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

Když ministerstva zahraničí Polska a Ruska uvažovala o cestě polské delegace do Katyně, šéf evropského oddělení na ruském ministerstvu zahraničí Sergej Něčajev upozorňoval polského velvyslance v Moskvě Jerzyho Bahra na špatné podmínky na smolenském letišti.

Foto: Reuters

Květiny na místě pádu letadla

"Něčajev informoval, že jakékoliv používání letiště ve Smolensku může znamenat závažný problém," napsal podle Dzienniku - Gazeta Prawna Bahr v depeši do Varšavy. Na letišti chyběly například agregáty na výrobu elektrického proudu nebo zařízení pro údržbu startovací dráhy. Rusové Poláky upozorňovali, že nefunkční vojenské letiště ve Smolensku se využívá jen příležitostně.

Poláci se rozhodli pro Smolensk

Polská skupina připravující tryznu v Katyni nakonec přistála v Moskvě a do Smolenska dojela autem, protože od Rusů nedostala povolení k přistání na tamním letišti. Přesto 7. dubna na ně přiletělo letadlo s delegací, v jejímž čele stál premiér Donald Tusk.

O tři dny později se měla památce obětí katyňského masakru poklonit druhá polská delegace. Vedl ji prezident Lech Kaczyński. Toho dne nad Smolenskem ležela hustá mlha a stroj se krátce před přistáním zřítil.

Rusové souhlasili

Rusové ale nakonec souhlas s přistáním ve Smolensku dali, uvádí Dziennik. Udělit jej musel podle polských úředníků Vladimir Putin.

"Podle mých informací (nás) ruská strana ujistila, že smolenské letiště bude připravené na přijetí návštěvy premiéra Tuska," vypověděla v červnu před polskými vyšetřovateli jedna z pracovnic premiérovy kanceláře.

Foto: Profimedia.cz

Hašení trosek Tupolevu Tu-154, ve kterém letěl polský prezident,

Ve stejném duchu mluvil i šéf oddělení ministerstva zahraničí odpovědného za vztahy s Ruskem. "Rusové ujišťovali, že to letiště bude připravené na přílet našich delegací," řekl. Podle Dzienniku ale zároveň podotkl, že ruská strana Varšavu neinformovala o tom, jaké práce na smolenském letišti hodlá před příletem obou speciálů z Polska udělat.

Polsko požádalo Rusko, aby mu předalo informace o tom, v jakém stavu bylo letiště ve Smolensku před neštěstím z 10. dubna. Polští vyšetřovatelé by se také chtěli dozvědět, jakou techniku tam Rusové přivezli před příletem premiéra Tuska a jeho ruského kolegy Putina a zda ta samá zařízení fungovala i 10. dubna. Ruská strana zatím žádost Polska nesplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám