Hlavní obsah

Černá Hora chce prodávat pasy, kdokoliv tak bude moci cestovat po EU bez víz

– Podgorica
Právo, los

Cizinec, který se rozhodne v Černé Hoře investovat alespoň půl miliónu eur (12,5 mil. Kč), bude mít nárok získat občanství této malé jadranské země. Vyplývá to z plánu, jenž Podgorica představila tento týden. Způsob lákání zahraničních investic, na nichž je zemička se 650 tisíci obyvatel životně závislá, však vyvolal bouři v EU, především v Německu.

Foto: Profimedia.cz

Černá Hora je oblíbeným cílem turistů, někteří teď budou mít důvod usadit se tam natrvalo.

Článek

Se získáním občanství totiž novopečený Černohorec získá i cestovní pas a možnost cestovat po EU bez víz. Brusel loni zrušil této zemi vízovou povinnost

„Je to otevřená provokace vůči Unii a její politice začleňování západobalkánských států. Kdokoli ochotný zaplatit půl miliónu teď bude moci volně cestovat do Německa a dalších zemí EU bez víza,“ upozornil člen vládní CSU Stephan Mayer podle srbské televize RTS.

Zároveň vyzval, aby „pokud bude skutečně možné takto pořídit černohorské občanství, okamžitě zrušil bezvízový styk s Černou Horou“.

Odborníci nepochybují, že získání občanství by využívali především pochybní podnikatelé, ne-li přímo zločinci. „Kdo by chtěl platit za občanství? Přiláká to pouze kontroverzní kšeftaře snažící se najít úkryt,“ řekla černohorská ekonomka Daliborka Uljarevičová.

Vláda ujišťuje, že bude mít vše pod kontrolou. „Všichni zájemci projdou sítem nejpřísnějších mezinárodních pravidel,“ řekla mluvčí kabinetu Olivera Djukanovičová. Jak ale upozornila agentura Reuters, už v březnu obdržel černohorské občanství bývalý thajský premiér Thaksin Šínavatra, jenž po obvinění z korupce uprchl ze země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám