Hlavní obsah

Z Lurd evakuovali 30 000 poutníků kvůli hrozbě pumovým útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lurdy
Aktualizováno

Na 30 tisíc poutníků evakuovala v neděli francouzská policie ze slavného poutního místa v Lurdech kvůli hrozbě pumovým útokem, oznámila agentura AFP. Katoličtí věřící se do Lurd sjeli k oslavám svátku Nanebevzetí Panny Marie. Po 16. hodině policie Lurdy opět otevřela, žádné výbušniny se nenašly.

Foto: Profimedia.cz

Shromáždění věřících v Lurdech

Článek

"Na policejní komisařství dorazila pohrůžka pumovým útokem. Ve svatostánku měly v 15:00 hodin vybuchnout čtyři bomby. Evakuujeme svatyni a chceme zabránit návratu těch, kdo z ní odešli na oběd. Vše se odehrává v klidu," sdělil Pierre Adias z tiskového oddělení.

Evakuace přitom nebyla snadná, protože katolíci věří v léčivou sílu Lurd a mezi poutníky je mnoho tělesně postižených nebo nemocných.

V Lurdech se právě konala mše na oslavu Nanebevzetí Panny Marie, které připadá v katolické církvi na 15. srpen. Kolem lurdské jeskyně bylo dnes podle Adiasova odhadu 30 000 lidí.

Podle katolíků se na tomto místě v roce 1858 zjevila Bernadetě Soubirousové Panna Marie. Svatostánek ročně navštíví šest miliónů věřících.

Reklama

Výběr článků

Načítám