Hlavní obsah

Český řidič ujížděl chorvatské policii rychlostí 246 km/h

Český řidič na chorvatské dálnici uháněl rychlostí 246 kilometrů v hodině. Policistům trvalo asi šest minut, než se jim ho podařilo zastavit. Čech, který nakonec dostal pokutu asi 23 000 korun, totiž nereagoval na sirénu ani maják. Policie se domnívá, že si jejich vozidla kvůli vysoké rychlosti zřejmě vůbec nevšiml. O případu v pátek informoval mimo jiné zpravodajský server Danas.hr.

Článek

"Neviděl jsem vás," řekl podle policie Čech, když byl po několikaminutovém stíhání zastaven. Událost se stala už v červenci na dálnici ze Splitu do Záhřebu, teprve nyní ale úřady zveřejnily videozáznam Čechovy jízdy. Na chorvatských webech se záběry vzápětí zařadily mezi nejsledovanější.

Chorvatské dálnice povolují maximální rychlost 130 kilometrů v hodině, Čech ji ale se svým audi překročil téměř dvojnásobně. Během své divoké jízdy se dopustil několika riskantních manévrů. V rychlosti 233 kilometrů v hodině například předjel nákladní vůz, který v tu chvíli předjíždělo jiné osobní auto. Skulinu pro předjetí našel v mezeře mezi oběma vozy.

Nakonec se policii podařilo Čecha předjet a donutit ho zastavit.

Čech dostal pokutu 6700 kun (asi 23 000 korun). Podle Danas.hr zůstává ovšem otázkou, zda je takovýto trest dostatečný, když ohrozil životy několika lidí a navíc nezastavil na policejní výzvu. Chorvatský list připomněl podobný případ, který se nedávno udál ve Švýcarsku. Švédovi, který v alpské republice uháněl rychlostí až 290 kilometrů v hodině, hrozí totiž finanční postih až milion švýcarských franků (téměř 18 miliónů korun). Pokutu soud ve Švýcarsku totiž určuje podle příjmů hříšníka.

Asi nejznámějším českým silničním rychlostním hříšníkem je fotbalový útočník Milan Baroš, kterému francouzská policie v listopadu 2007 naměřila rychlost 271 kilometrů za hodinu. Baroš ale nakonec vyvázl bez postihu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám