Hlavní obsah

Rumunsko radí nezaměstnaným, ať si pořídí maďarský pas a vyrazí do EU

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Na základě zákona o dvojím občanství mohou získat maďarské občanství tisíce občanů Slovenska, ale také Rumunska, a dokonce i Ukrajiny a dalších států, kde žije maďarská menšina. Maďarský pas jim umožní dostat se do EU k lépe placené práci, kam Ukrajinci jako nečlenové Unie nemohou a Rumuni budou moci až od roku 2013. Rumunský prezident už prý nezaměstnaným doporučil, ať si o pas požádají.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Rumunský prezident Traian Basescu

Článek

Korespondent deníku Népszabadság z Bukurešti tvrdí, že rumunský prezident Traian Basescu poradil nezaměstnaným Rumunům, aby místo čerpání podpory hledali práci v zahraničí.

K získání maďarského občanství bude od prvního ledna 2011 stačit potvrdit maďarský původ a znalost základů maďarštiny. Trvalé bydliště na území Maďarska k získání občanství nebude potřebné. Rumunští Maďaři by se tak s maďarskými pasy mohli dostat na pracovní trhy, které jsou pro ostatní Rumuny do roku 2013 nedostupné.

Rumunsko přitom čelí tvrdé krizi.

Další skupinou lidí, která se může ucházet o práci v Evropské unii, budou Maďaři z Ukrajiny. Zde se očekává největší zájem o maďarské pasy. Pro Maďary z Ukrajiny bude obrovskou možností už jen získání práce a dobrého výdělku na území Maďarska. Dá se však očekávat rovněž jejich postupné pronikání na pracovní trh západní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám