Hlavní obsah

Požáry zasáhly lesy kontaminované radioaktivním spadem z Černobylu

Moskva/Vídeň/Paříž

Lesní požáry v Rusku zasáhly oblasti postižené radioaktivním spadem z černobylské jaderné elektrárny kolem měst Brjansk, Kaluga, Lipeck a Tula. To vede k obavám, že by se do dýmu mohlo dostat cesium.

Článek

Oheň už sežehl 3900 hektarů lesa, kam se dostal radioaktivní spad z jaderné elektrárny v Černobylu, kde došlo k havárii v roce 1986. S odvoláním na internetovou stránku správy ruských lesů to uvedla agentura AFP.

"Podle radiačního monitoringu byly na území Ruské federace znečištěném nestabilními nuklidy podléhajícími radioaktivní přeměně zaregistrovány od letošního června požáry na ploše 3900 hektarů," uvedl úřad.

V Brjanské oblasti 28 lesních požárů zničilo 269 hektarů porostů silně znečištěných spadem, uvádí ČTK.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Letecká jednotka ruských hasičů se právě chystá otevřít vodní vak zavěšený na helikoptéře.

Při požáru se mohou radioaktivní částice dostat do ovzduší, tvrdí ekolog Nikolaj Šmatkov z ruské odbočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Ruský ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu už minulý týden na toto nebezpečí upozornil. Pokud oheň do takových oblastí pronikne, může se tu podle Šojgua radioaktivita mimořádně zvýšit.

Strach z cesia

Rakouský expert Gerhard Wotawa z vídeňského úřadu pro meteorologii a geodynamiku v úterý upozornil, že se do půdy dostal radioaktivní isotop Cesia 137. Z půdy se dostal do stromů. Tento prvek se uvolňuje při teplotách kolem 700 stupňů Celsia, přičemž při požárech je teplota mnohem vyšší.

Při zhruba 700 stupních Celsia se cesium vypařuje a způsobuje zvýšené hodnoty radioaktivity, uvedl Wotava. "Pro likvidační čety to rozhodně představuje problém," tvrdí odborník poukazující na převážně špatnou výstroj ruských hasičů.

Oblast střední Evropy však podle něj ohrožena není. "Nám vlastně žádné nebezpečí nehrozí. V současnosti je nad východní Evropou a Asií rozsáhlá oblast vysokého tlaku. K nám fouká vítr od jihozápadu," vysvětlil expert. I kdyby se vítr otočil, přinesl by už jen značně zředěný mrak prachu a kouře. "Ale že by to přišlo až k nám, je téměř vyloučené. Na to jsou ty oblasti od Rakouska příliš daleko," řekl Wotawa.

Na nebezpečí upozorňuje i Greenpeace, podle expertů budou hladiny cesia v ovzduší tak nízké, že lidské zdraví ohroženo není.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nárůst radioaktivity je minimální

Philippe Renaud z francouzského institutu pro jadernou bezpečnost IRSN uvádí pro AP podobné údaje jako Wotava: „Když tyto stromy hoří, cesium se může uvolnit a dostat do vzduchu, a mohou jej vdechnout lidé. Vítr je může zanést i do Francie."

Upozorňuje ale, že už při lesních požárech v roce 2002, které také postihly kontaminované lesy, byl nárůst radioaktivity minimální: „V sousedních oblastech vzrostla radioaktivita o tisíciny becquerelu a ve Francii o milióntiny. To není vůbec nebezpečné.“ V místě požáru pak může vzrůst na dvojnásobek běžné hodnoty.

Větší nebezpečí představují jedovaté zplodiny z dýmu z požárů.

Ve středu hoří v Rusku 612 lesních požárů, nově jich vzniklo 290. Hoří na celkové ploše  92,7 kilometrů čtverečných, což je o polovinu méně než v minulém týdnu, uvádí RIA Novosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám