Hlavní obsah

Na Ukrajině hrozí ve vedrech samovznícení munice

– Kyjev

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nařídil v úterý armádě, aby izolovala velké sklady munice na východě země, evakuovala blízké obce a zabránila komukoli v přístupu do okolí. Panují obavy, že vlivem extrémních veder se munice samovolně vznítí. Řízením operací byl pověřen první ukrajinský vicepremiér Andrij Kljujev.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Sklady u obce Lozova nedaleko Charkova vyvolaly na Ukrajině paniku už v srpnu roku 2008, když v důsledku rozsáhlého požáru začala munice explodovat. Vojáci tehdy zaznamenali na dvacet velkých výbuchů. Lidským obětem se podařilo zabránit jen díky včasné evakuaci.

Podobný scénář hrozí podle Kljujeva lozovskému muničnímu skladu i nyní. Armáda má okolí skladů neprodyšně uzavřít, vesnice v okolí preventivně evakuovat a připravit v oblasti rezervoáry vody k hašení. Jakmile nynější vedra poleví, má se veškerá munice ze skladů vystěhovat.

Ukrajinu v posledních dnech sužují vysoké teploty a v některých oblastech propukají lesní požáry. Přestože situace není zdaleka tak dramatická jako v sousedním Rusku, úřady vyzývají obyvatelstvo k ostražitosti. Na Krymu a v okolí Kyjeva platí zákaz vstupu do lesů, prezident Janukovyč kvůli nebezpečí kalamitní situace už minulý týden přerušil dovolenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám