Hlavní obsah

Ruský premiér Putin osobně hasil požár u Rjazaně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský premiér Vladimir Putin v úterý vzlétl na palubě obojživelného proudového vodního bombardéru Berjev Be-200 a sám řídil shození vody na jedno z ohnisek požárů u Moskvy, uvedla ruská tisková agentura RIA Novosti. Chtěl tak čelit poklesu své popularity.

Foto: Profimedia.cz

Putin nastupuje do Berjevu Be-200 (archivní snímek)

Článek

Putin seděl na místě druhého pilota letounu a řídil jak nabírání dvanácti tun vody z řeky Oky do nádrží stroje, které trvalo jedenáct vteřin, tak její svržení na hořící les v okolí Rjazaně. Podle ruské agentury mířil premiér přesně, přestože byl před letem jen bleskově poučen. Svržení vody sledoval na displayi přenášejícím záběry z termovizní kamery na palubě nejmodernějšího hydroplánu na světě.

Oba nejvyšší představitelé Ruska během požárů ztratili hodně na své popularitě. Podle agentury FOM od ledna důvěra v Medvěděva klesla z 62 na 52 procent, k Putinovi z 69 na 61 procent. Podle vládního střediska VCIOM důvěra v prezidenta klesla ze 44 na 39 procent, v Putina z 53 na 47 procent. Podle nezávislého střediska Levada Medvěděvovi nyní věří 38 procent dotázaných (namísto 39 procent) a Putinovi 44 (místo 48 procent), uvádí v přehledu ČTK.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Padají hlavy

Ruská ministryně zemědělství Jelena Skrynniková vyslyšela pondělní doporučení prezidenta Dmitrije Medvěděva a zbavila úřadu šéfa moskevských státních lesů Sergeje Gordějčenka. O svůj úřady přišel proto, že během lesních požárů nepřerušil dovolenou. Stejné - zatím ovšem spíš jen mediální - kritice je dnes vystaven i mnohem vlivnější ruský politik, starosta ohněm sevřené Moskvy Jurij Lužkov, který se vrátil z dovolené v pondělí. Medvěděv i Putin ji přerušili už dříve.

Požáry ustupují

Počet požárů i plocha lesů napadených ohněm se v okolí Moskvy postupně snižuje. Moskvu i v úterý trápí dým, i když jej měla rozehnat studená fronta.

Podle ministerstva pro mimořádné situace v Rusku nyní plane 557 požárů na ploše více než 174 000 hektarů, z toho sedm desítek požárů je velkých. V nejhorších chvílích jich hořelo na osm set. Od začátku léta vzplálo více než 26 000 požárů, které postihly 766 000 hektarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám