Hlavní obsah

Nádrž na Drině vydala kusy těl obětí srbských čistek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sarajevo

Hrůzné svědectví o své minulosti začala v těchto dnech vydávat balkánská řeka Drina, svědek mnoha krvavých válek a nelítostných pogromů. Při vypouštění vodní nádrže Perućac na hranicích Srbska a Bosny stavbaři objevili nejen pozůstatky zavražděných bosenských Muslimů, ale i kusy těl kosovských Albánců a dokonce tři trupy v uniformách nacistického wehrmachtu opatřené železnými kříži.

Foto: Reuters

Patolog odkrývá ostatky obětí z bosenské války v Bosně, které vydala nádrž Perućac.

Článek

"S poklesem hladiny najednou těla jedno po druhém vyplouvala na povrch," řekl novinářům Amor Masović, který na březích Driny řídí ohledání tělesných pozůstatků. Na 70 bosenských expertů, patologů a kriminalistů zkoumá nyní břehy a dno jezera v naději, že naleznou další mrtvé a vyhnou se přitom nevybuchlým granátům a minám.

V okolí jezera by měla být těla asi tisíce bosenských Muslimů, kteří padli nebo byli zavražděni ve Višegradu a Srebrenici během bosenské války v letech 1992-95. V jezeře ale skončili i kosovští Albánci, které v roce 1999 srbští ozbrojenci zabili během bombardování NATO. Mrtvé tehdy naložili do mrazících návěsů a shodili do jezera. Těla nyní hledají členové zvláštní srbské komise pro pohřešované.

Vodu z nádrže Perućac, dlouhé 60 kilometrů, začali původně vypouštět stavbaři, kteří se připravovali na opravu přehradní hráze. Kromě těl tří důstojníků wehrmachtu byla zatím nalezena asi padesátka mrtvol bosenských Muslimů, jejichž totožnost se experti pokusí zjistit pomocí testů DNA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám