Hlavní obsah

V Řecku zemřeli dva lidé na západonilský virus

Soluň

Úmrtí dvou starších pacientů infikovaných západonilským virem v pondělí potvrdilo Řecko na severu země. Dalších dvanáct pacientů je zde prý tímto potenciálně smrtícím virem nakaženo, napsala agentura AP s odvoláním na řecké zdravotnické zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Západonilský virus obvykle přenášejí na člověka komáři z infikovaných ptáků. U většiny nakažených lidí se příznaky choroby neprojeví vůbec nebo pouze mírnou teplotou či bolestí hlavy.

Mluvčí řecké nemocnice uvedl, že v neděli na zánět mozku zemřeli devětasedmdesátiletý muž a v pátek pětasedmdesátiletá žena, oba byli nakažení západonilským virem.

Západonilský virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu nebo meningitidu. U zdravých lidí často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

Virus se objevil v USA v roce 1999 a poměrně rychle se po severní oblasti Ameriky rozšířil, zasáhl i Kanadu. Zpravidla je přenášen komáry, ale novější výzkumy ukázaly, že se lidé mohou také nakazit při transfúzích a transplantacích.

V Česku bylo také zaznamenáno několik málo onemocnění na západonilský virus, infekci si vesměs postižení přivezli z ciziny. Byl mezi nimi i známý herec Pavel Nový, který se nakazil během dovolené na Kypru. Choroba mu způsobila otok mozku a v důsledku toho přerušení skoro všech pohybových funkcí. Léčba byla dlouhá a vyžadovala hodně úsilí, postupně se ale nemoc podařilo překonat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám