Hlavní obsah

Záplavy postihly celou Střední Evropu, mrtví jsou v Německu i v Polsku

– Vídeň

Silné deště zasáhly v sobotu celou Střední Evropu, kromě České republiky také Polsko a Německo a Rakousko. V Polsku zahynul jeden člověk, v Sasku tři.

Článek

Na německé straně Krušných hor v Neukirchenu se utopila žena a dva muži, když se snažili vynášet věci ze zaplaveného sklepa. Špatná je situace v celém Sasku, hladiny saských řek zůstávají vysoko. Zatímco obvykle mají v létě 40 až 50 centimetrů, nyní se jejich výše pohybuje od 2,27 do 3,14 metru a mnohde se vylily z břehů. "Není jasné, co bude dál," prohlásila mluvčí Saské Kamenice Katja Uhlemannová.

Podle agentury DPA bylo 11 000 domácností několik hodin bez proudu a část dálnice 72 mezi bavorským Hofem a Saskou Kamenicí (Chemnitz) byla zčásti neprůjezdná. V Saské Kamenici byly neprůjezdné i silnice nižšího řádu 173 a 107. Silnici 93 chránili hasiči před zaplavením pomocí pytlů s pískem.

Stav nebezpečí byl vyhlášen v okrese Zhořelec, Saská Žitava je zčásti pod vodou a hasiči museli evakuovat její obyvatele. "Je tu naprostý chaos, který překonává všechno, co jsme dosud zažili," citovala agentura DPA policejního mluvčího. Několik lidí bylo zraněno. Žitavské hraniční přechody do Česka a do Polska byly uzavřeny.

Katastrofální stav panuje podle mluvčí hasičů také v Žitavských horách

Tři oběti povodní v Polsku

Podle serveru Onet.pl si povodně v Dolním Slezsku vyžádaly tři oběti. Polští hasiči zaznamenali v pátek po prudkých deštích na 1500 hlášení o zaplavených pozemních komunikacích či domech. Zcela zaplavena byla polská Bogatyně, kde čekali mnozí na záchranáře na střechách domů.

Sever Rakouska je pod vodou

V oblasti rakouského Waldviertelu byl těžce zraněn hasič, kterého zasáhlo vysoké napětí, když odčerpával vodu píše list Kurier. Ochrnula mu levá ruka a musel ho do nemocnice přepravit vrtulník. Je mimo nebezpečí života.

V nejvíce postižených v okresech Horn a Holabrunn spadlo 60 litrů vody na metr čtvereční. Do záchranných prací se podle agentury APA zapojilo na 1 200 hasičů a záchranářů. Mimo jiné museli evakuovat ze zaplaveného domu dva důchodce upoutané na lůžko.

Nejhorší situace je v okrese Horn, kde v noci zasahovalo na 900 hasičů. Do improvizovaných hrází bylo uloženo sto tisíc pytlů s pískem. Domy a majetek také chrání 200 metrů mobilních hrází.

Vesnička Mold už zažívá třetí záplavy, pod vodou jsou celé ulice. Nasazeno je 25 hasičských jednotek.

Obtížná je také situace v Mistelbachu, kde stoupá hladina řeky Zaya. Ta se vlévá do Moravy. Stoupá i Dyje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám