Hlavní obsah

V Afghánistánu nalezli deset mrtvol, většina patří cizincům

Kábul
Aktualizováno

Deset mrtvých těl, z nichž osm patří cizincům, bylo objeveno v odlehlé oblasti severního Afghánistánu. Oznámila to v pátek agentura AP. V sobotu agentura AFP doplnila, že jde o šest Němců, dva Američany a dva Afghánce. K jejich likvidaci se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Osm cizinců a zřejmě čtyři Afghánci údajně tvořili tým křesťanské  humanitární organizace International Assistance Mission (IAM) a jejich tlumočníky. Podle šéfa IAM bylo zastřeleno pět amerických zdravotníků a tři ženy - Američanka, Britka a Němka. Zabiti byli i dva afghánští tlumočníci. Počet a národnost zavražděných ještě nepotvrdily zastupitelské úřady a předchozí zprávy byly částečně protichůdné. Americká ambasáda v Afghánistánu pouze potvrdila, že mezi mrtvými jsou Američané, podrobnosti nedodala.

Podle šéfa policie v provincii Badachšán Aghy Núra Kamtúze byly oběti zastřeleny. Ležely u tří terénních vozidel, jež byla rovněž prostřílena. Mezi mrtvými jsou tři ženy.

Skupina prý cestovala z Badachšánu do provincie Núristán. Informace o pachatelích ani další podrobnosti zatím nejsou známy.Cizince zřejmě zabil Tálibán. Jeho mluvčí sdělil, že hnutí zabilo cizince, protože "prováděli špionáž pro Američany" a "šířili křesťanství".

Nelze však vyloučit, že šlo o loupežný útok .

Reklama

Výběr článků

Načítám