Hlavní obsah

Dům, který v Litvě zavalil české skauty, měl být už dávno stržen

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávná tragédie, kdy se koncem července u městečka Babtai nedaleko krajského střediska Kaunas zřítilo zchátralé stavení na skupinu českých skautů, postavila litevské úřady před úkol zjistit, komu vlastně zanedbaný dům patří.

Článek

Při incidentu bylo zraněno jedenáct mladých turistů z ČR, devatenáctiletý chlapec ve středu v kaunaské nemocnici zemřel. [celá zpráva]

Skupinu na cyklistickém výletě zastihl déšť a v opuštěném objektu se chtěli schovat.

Místní tisk v pátek upozornil, že z ublížení na zdraví a nově i ze zabití z nedbalosti zřejmě bude obviněn 67letý Antanas Koženiauskas, jehož zemědělský podnik podle informací úřadů zmíněnou nemovitost vlastní.

Muže už policie vypátrala a ve čtvrtek vyslechla – zatím jen jako svědka. Koženiauskas přitom popřel, že by byl vlastníkem nemovitosti. Starosta města Babtai Jonas Praškevičius ale místním médiím řekl, že archivní záznamy dokazují, že objekt byl v roce 1992 předán Koženiauskasovu podniku.

Muži hrozí řada žalob

To potvrdila i okresní prokurátorka Vitali Gabartieneová. „Nashromážděné údaje ukazují, že Koženiauskas byl faktickým uživatelem budovy. Podle dokumentů, které máme, ho kaunaská radnice už v roce 2008 varovala a upozornila, aby narušené stavení zboural,“ prohlásila.

Česká ambasáda ve Vilniusu čeká, až obdrží vyšetřovací protokoly, o které už místní policii oficiálně požádala.

„Jestli dospěli k závěru, že on je za to zodpovědný, pak chápu, že ho budou vyšetřovat,“ řekla Právu zástupkyně velvyslance Martina Heranová.

Místní tisk upozornil, že české pojišťovny se velmi aktivně zajímají o průběh vyšetřování. V případě, že bude Koženiauskasovi vina prokázána, hrozí mu řada žalob o hrazení léčebných výloh, převozů zraněných mladých lidí i dalších výdajů.

Pravděpodobně by se nevyhnul ani placení odškodného za morální újmu rodině zesnulého mladíka a zraněným.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám