Hlavní obsah

Požáry v Rusku mají 50 obětí, hoří 200 tisíc hektarů lesa

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Plocha lesů zasažených požáry v Rusku ve čtvrtek dále vzrostla na 196 000 hektarů. Ministerstvo pro mimořádné události současně potvrdilo, že počet obětí dosáhl padesáti. S ohněm bojuje 161 876 lidí včetně vojáků, kteří využívají 26 384 kusy požární techniky včetně 56 vodních bombardérů, uvedla RIA Novosti.

Článek

„Při prohlídce shořelých domů v oblasti Nižného Novgorodu, které na konci minulého týdně zničil oheň, našli tělo mrtvého. Další člověk skonal v nemocnici ve voroněžské oblasti. Tím vzrostl počet mrtvých na 50,“ uvedlo ministerstvo ve zprávě podle tiskové agentury Itar-TASS.

Ministerstvo doplnilo, že hoří 843 požárů. Během posledních 24 hodin vzplály 373 nových, naopak 254 bylo uhašeno.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Boj o Sarov

Centrem boje je jaderné středisko Sarov. Na město se z jihu a západu valí osmnáct kilometrů široká fronta souvislého ohně ze sousední mordovské přírodní rezervace. Hlavní úsilí armády a hasičů se soustřeďuje na vybudování ochranného pásma zbaveného vegetace, které postup požáru zastaví. Podle ruských úřadů byl z města ve středu preventivně vyvezen veškerý jaderný materiál a výbušniny. [celá zpráva]

Ruský tisk podle ČTK píše, že podobných uzavřených vojenských zón obklopených lesem je v evropské části země 43, z nichž sedm je ohněm přímo ohroženo. Podle sdělení ministra pro mimořádné situace Sergeje Šojgua byly vydány pokyny k zajištění bezpečnosti všech těchto území, stejně jako deseti jaderných elektráren.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Obyvatelé Moskvy u Kremlu s dýchacími přístroji

Dým nad Moskvou

Oblak páchnoucího dýmu a smogu, který leží nad ruskou metropolí, není už tak hustý, i když teploty v metropoli neklesají. Meteorologové varují, že během dne se kvalita ovzduší opět zhorší a teploty se mají vyšplhat ke 40 stupňům Celsia.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Chrám Vasila Blaženého zahalený dýmem

Hlavní lékař ruského ministerstva zdravotnictví Gennadij Oniščenko poradil Moskvanům, aby odešli z metropole. Pokud v ní zůstanou, neměli by vycházet a měli by se vyvarovat fyzické námahy.

Zvláštní režim byl vyhlášen i ve vězeňských pracovních táborech, kterých je v centrálním Rusku a Povolží na 300. V nejohroženějších z nich se připravuje evakuace odsouzených.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám