Hlavní obsah

Požár zničil vojenské letiště, Medvěděv zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv odvolal náčelníka vojenského námořnictva Sergeje Sergejeva, protože se požár přehnal přes kolomenskou leteckou základnu námořnictva, kde napáchal značné škody. Počet obětí lesních požárů zuřících v Rusku podle středečních údajů agentury RIA Novosti vzrostl na 48. Dalších 447 osob bylo zraněno. Shořely 1902 domy a o střechu nad hlavou přišlo 3069 lidí.

Foto: Dennis Sinyakov, Reuters

Obyvatelky Elektrogorsku s improvizovanými rouškami

Článek

Medvěděvova kritická slova  jsou potvrzením zpráv, že základnu námořnictva zničil lesní požár. Ozbrojené síly to doposud popíraly, zpočátku dokonce popíraly i existenci letiště.

Až v úterý ruská prokuratura uvedla, že se oheň přehnal přes kolomenskou leteckou základnu asi 100 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, kde zničil budovy štábu, finančního úřadu, klubu, dvě garáže, 13 leteckých hangárů, v nichž bylo různé letecké zařízení, ale ne letouny, a 17 parkovišť s automobily. Internetový portál Lifenews.ru tvrdí, že požár zasáhl základnu už 29. července a že živel zničil na 200 letounů. [celá zpráva]

Kolomna leží na půl cestě mezi Moskvou a Rjazaní.

Foto: Dennis Sinyakov, Reuters

Zásah v hořícím lese u Elektrogorsku

Požáry, k jejichž šíření přispívá extrémní sucho a mimořádně vysoké teploty okolo 40 stupňů Celsia, se dále šíří. Za posledních 24 hodin vzniklo v evropské části země přes 120 nových ohnisek, nejvíce kolem Moskvy a v okolí měst Tver, Vladimir a Voroněž.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Moskvu zahalil smog a dým z lesních požárů.

Téměř stotisícový Sarov, který je sídlem centra jaderného výzkumu a velkého závodu na výrobu a montování jaderných hlavic, je kvůli ohni v plné pohotovosti. Do boje se zapojily dva tisíce vojáků, jednotky železničního vojska, letouny a vrtulníky, místní obyvatelé ale i speciální robotické přístroje schopné pracovat v "agresivním prostředí". Na Sarov útočí oheň z několika stran. Úřady uklidňují veřejnost a opakovaně prohlašují, že bezprostřední nebezpečí jaderným zařízením nehrozí.

Ruské hlavní město se opět zahalilo do hustého dýmu z požárů v okolí města, kde hoří na 160 hektarů lesa a rašelinišť. Viditelnost v ulicích nepřesahuje 300 metrů, místy jen na 50 až 100 metrů, dým pronikl i do metra, uvádí zpravodaj ČTK.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Kvalita ovzduší podle státní organizace Mosekomonitoring klesla na osmileté minimum. Moskvané říkají, že takový smog nezažili od 70. let minulého století, kdy hořela rašeliniště. Normy se v posledních dnech překračují troj- až dvacetinásobně. Lékaři radí raději nevycházet do ulic, a pokud už člověk ven musí, pak by měl používat navlhčené hygienické roušky.

Foto: Dennis Sinyakov, Reuters

Hašení doutnajícího podrostu v březovém háji u Elektrogorsku

Perspektiva dalšího vývoje situace se jeví neutěšená, jak připustil i ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu. "Chystáme se na nejhorší - k víkendu prognózy slibují čtyřicetistupňové teploty," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám