Hlavní obsah

Radar ve Smolensku byl zřejmě rozbitý, zjistili Rusové

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Moskva

Radar na letišti v ruském Smolensku, kde 10. dubna zahynul polský prezident Lech Kaczyňski s manželkou a 94 členy doprovodu, byl porouchaný, a ukazoval tak nesprávné údaje. Tato překvapivá fakta údajně zjistila ruská strana, když krátce po havárii polského speciálu nařídila testovací let nad letištěm.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

„Zprávu z tohoto letu, která jednoznačně potvrzuje špatný radar, však ruská strana polským partnerům nechce poskytnout,“ informoval v úterý na webové stránce polského deníku Fakt zplnomocněnec při ruské komisi vyšetřující katastrofu Edmund Klich.

"To, že radar i světelná signalizace (radiolampy) na letišti při přistávání polského speciálu vysílaly chybné údaje, může být klíčové při zjišťování příčin katastrofy," dodal Klich.

Upozornil, že členové ruské komise mu ukázali zprávu až po velkých hádkách a ostrém dopise, který adresoval předsedkyni vyšetřující komise Taťjáně Anodinové. Polská prokuratura však zprávu nemá dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám