Hlavní obsah

K jadernému středisku v Rusku se nebezpečně přiblížil požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Hlavní ruské jaderné centrum ve městě Sarově, které leží necelých 300 kilometrů východně od Moskvy, vážně ohrožuje požár. Podle úterní zprávy moskevského rozhlasu, která se odvolává na šéfa sarovského jaderného střediska Valentina Kosťukova, pronikl oheň do průmyslové zóny města a práce v objektech na výrobu jaderných zbraní musela být omezena.

Článek

Téměř stotisícové město, jehož polovina dospělých obyvatel pracuje v jaderném centru, se s ohněm potýká již několik dní. Podle kusých zpráv ruských médií by jaderné objekty neměly být přímo ohroženy, nicméně počet lidí bojujících s ohněm se v pondělí zvýšil desetinásobně. V úterý do města přijel šéf ruské státní jaderné agentury Sergej Kirijenko, v objektu jaderného centra již záchranné práce řídí náměstek ministra pro mimořádné situace Pavel Plat.

Kosťukov moskevskému rozhlasu řekl, že vedení Nižegorodské oblasti, v níž se město nachází, dělá vše proto, aby oheň zvládlo. "Ohniska požáru v Sarově jsou ale i v průmyslové zóně a v co nejkratší době je třeba je likvidovat," citoval rozhlas Kosťukova. Město do boje s ohněm podle něj povolalo další síly.

Kosťukov rovněž oznámil, že "byla omezena práce v těch objektech, které jsou rozmístěny v oblasti závodu Avangard". Tento podnik, označovaný oficiálně za "elektromechanický", se podle dostupných informací zabývá montáží a demontáží jaderných hlavic. Pracuje v něm 3500 lidí.

Ohrožena je i Novovoroněžská elektrárna

Dalším ohroženým jaderným objektem je Novovoroněžská jaderná elektrárna, která leží asi 100 kilometrů jižně od Voroněže. I zde byla podle ruských médií nasazena armáda, která v okolí elektrárny buduje ochranné bariéry.

Objekty elektrárny jsou pod trvalou kontrolou, avšak lesní požáry se uhasit zatím nedaří. V okolí elektrárny hoří 2300 hektarů lesa, na hašení se podílí letouny a vrtulníky.

Reklama

Související články

Tropická vedra postihla i Sibiř

Vedro sužující střední Evropu se s plnou silou dostavilo i do míst, která klimatologové označují za nejchladnější na severní polokouli. Podle páteční zprávy...

Rozpálenou Moskvu halí smog

V Moskvě v pondělí po devadesáti letech padl teplotní rekord. Bylo 37,2 stupně Celsia, uvedla agentura RIA Novosti. Lékaři nabádají obyvatele, aby zůstali...

V Moskvě je horko, největší za 130 let

Teplota v ruské metropoli sužované dlouhodobým vedrem ve čtvrtek dosáhla stotřicetiletého maxima, ale Moskvané mají nadějí, že spása se blíží - po měsíci...

Výběr článků

Načítám