Hlavní obsah

Malá Italka nesmí usnout, jinak zemře

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Pokaždé když se přiblíží doba jít do postele, hrozí pětileté dívence z Itálie, že se udusí. Její organismus si totiž ve spánku „nepamatuje“, že má dýchat.

Článek

Dívka, která bydlí nedaleko severoitalského města Treviso, žije ve dne vcelku normální život: chodí do jeslí, hraje si s kamarády. Pořád ale musí dávat pozor, aby ani na chvíli neusnula: mohla by ji zabít zástava dechu. Když si jde večer lehnout, potřebuje přístroj, který jí ve spánku pomáhá dýchat.

Trpí totiž vzácnou nemocí, tzv. centrálním syndromem spánkové apnoe, způsobeným ztrátou automatického řízení dechové aktivity. Nemoc je známá také jako Ondinina kletba podle vodní víly z germánské mytologie, která se zamilovala do smrtelníka, a když zjistila, že ji podvedl, uvrhla na něj prokletí, kvůli němuž muž ve snu zapomínal dýchat.

„Pacientku bedlivě sledujeme. Přístroj zasahuje v případě krátkodobé zástavy dechu a zaručuje výměnu kyslíku,“ popsal situaci doktor Nello Spinella z Trevisa.

Podle deníku Corriere della Sera trpí touto nemocí jedno z dvaceti tisíc novorozeňat. V Itálii se objeví dva až tři případy za rok. Choroba je žel nevyléčitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám