Hlavní obsah

ČR a Polsko si chtějí pomáhat v zemích, kde zruší ambasády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Varšava

Česká republika a Polsko si budou vzájemně vypomáhat v zemích, kde se chystají kvůli úsporám rušit své zastupitelské úřady. Mimo jiné se na tom v pondělí ve Varšavě dohodli český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho polský protějšek Radoslaw Sikorski.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg

Článek

"Budou se na úrovni pracovních skupin hledat možnosti, jak si vyjít vstříc v té či oné zemi, pokud přijdou další rozhodnutí o uzavírání (zastupitelských) úřadů," řekl Jiří Beneš z tiskového odboru českého ministerstva. Obě země si podle něj uvědomují, že bude kvůli úsporným plánům nutné dále omezovat zastoupení ve světě.

Cílem Česka, Polska, Slovenska a Maďarska, které jsou sdruženy v takzvané visegrádské skupině (V4) prý je, aby v zemích, odkud se jejich diplomaté stáhnou, ponechal své zastoupení alespoň jeden stát V4.

Polská strana podle Beneše například projevila zájem o to, aby jí ČR poskytla kancelář na své ambasádě v afghánském Kábulu. Podobně by si mohly obě země pomáhat i v jiných státech. Konkrétní místa, kde by se úřady mohly slučovat, ale Beneš jmenovat nechtěl. Diplomaté obou zemí to prý teprve budou analyzovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám