Hlavní obsah

Zacpané Rakousko - kolona 35 kilometrů před Taurským tunelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští řidiči směřující k jižním mořím se na hlavních tazích museli obrnit trpělivostí v přehuštěném provozu. Například před Taurským tunelem se v sobotu vytvořila kolona vozidel o délce zhruba 35 kilometrů. Odpoledne však hlavní nápor postupně opadal a po 14:00 už byla fronta aut jen desetikilometrová, oznámil rakouský automotoklub ÖAMTC. Na dálnice vyjely rodiny z jižního Německa, kde školákům teprve v pátek začaly letní prázdniny.

Článek

Rakousko jakožto tranzitní země pro Evropany směřující k jižním mořím pociťuje největší letošní nápor na dálnicích a hlavních silnicích o tomto víkendu nejintenzivněji.

Taurskou dálnici A10, která spojuje Salcburk s jihorakouským Villachem, ve směru na jih před Taurským tunelem blokovala uzávěra už od pátečního večera. V sobotu v sedm hodin ráno byla kolona asi patnáctikilometrová, později dopoledne dosáhla již 35 kilometrů. ÖAMTC motoristy varoval, aby počítali s více než čtyřhodinovým zpožděním.

Situace se uvolnila až odpoledne, kdy se kolona zkrátila na "pouhých" deset kilometrů, informoval rakouský autoklub ÖAMTC. Zesílil naopak provoz z opačného směru. Z jihu se před tunelem vytvořila asi pětikilometrová zácpa.

Komplikací je více

Taurský tunel není jediným problematickým místem dálnice A10. U městečka Kuchl jižně od Salcburku se ráno v úseku, který prochází rekonstrukcí, stala dopravní nehoda. Následně se vytvořila asi desetikilometrová kolona aut. Dopoledne pak na autostrádě způsobilo komplikace ostatním řidičům porouchané vozidlo.

Řidiči směřující k Taurskému tunelu musejí mít strpení ještě mezi korutanským Gmündem a Trebesingem, kde je také několik dopravních omezení. Mnozí motoristé se pokusili kritické úseky A10 objet po takzvané katschbergské silnici B99, ale i tento tah hlásí dopravní zácpy.

Velkou úlevu motoristé nepocítí ani po překonání Rakouska, zhuštěný provoz je i na dálnici A 23 z Villachu ve směru na italské Udine. Odklonění provozu do jednoho pruhu u Vídně zpomaluje plynulost dopravy také na dálnici A4 ve směru od Budapešti.

Komplikace na rakouských cestách mají na svědomí začínající prázdniny ve velkých jihoněmeckých spolkových zemích Bavorsku a Bádensko-Württembersku.

Kolony i v Chorvatsku

Velký nápor zažívají také chorvatské dálnice z vnitrozemí na pobřeží, zejména pak autostráda A1 ze Záhřebu směrem na Bosiljevo a záhřebský obchvat. Úřady radí použít raději starou cestu přes Karlovac. Řada tahů v zemi je navíc kvůli špatnému počasí mokrá a kluzká.

Dlouhé kolony se vytvořily u mýtné brány u města Lučko nedaleko Záhřebu. Dálnice A3 ve směru na Lipovac u hranic se Srbskem, A4 a A2 v záhřebském směru se potýkají rovněž s hustou dopravou.

Během víkendu je třeba obecně počítat se zhuštěným provozem na dálnicích ze Záhřebu do Rijeky a z chorvatské metropole ve směru na Zadar a Split.

Chorvatský autoklub HAK upozornil motoristy, že po celý den se mohou setkat s komplikacemi na jadranské autostrádě D8. Kvůli silnému větru na ní mají zakázán vjezd dvoupatrové autobusy, nákladní vozy a motorky. V horských oblastech navíc hrozí sesuvy kamení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám