Hlavní obsah

Sarkozy chce vanu v prezidentském letounu "Air Sarko One"

Právo, DPA, nek
Paříž

Žádný sprchový kout – bez pořádné vany ani ránu. K tomuto poznatku zřejmě dospěl francouzský prezident Nicolas Sarkozy, když jeho kancelář zadávala objednávku na vybavení nového prezidentského letounu, jemuž se ve Francii už začíná lehce posměšně říkat Air Sarko One v narážce na proslulé obří jumbo amerických prezidentů Air Force One.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na sobě šetřit nehodlá ani v době krize,

Článek

Na výslovné přání hlavy francouzského státu totiž bude ve výbavě nového speciálu vana, informoval týdeník Le Canard Enchainé, jenž jízlivě rozebírá, co může voda z ní na palubě napáchat při nečekaných vzdušných turbulencích.

Dalším zvláštním Sarkozyho přáním bylo, aby si při letu mohl kdekoliv na palubě stroje – včetně té nejmenší místnůstky – zapálit oblíbený doutník. Musel se tak zcela předělat protipožární signalizační systém Airbusu A330, na jehož základě se prezidentský letoun staví.

Komfort za miliardy

Prezidentský rozmar vyjde francouzské daňové poplatníky na 176 miliónů eur (4,4 mld. Kč). Namísto tradičních 324 míst, jež nabízí standardně vybavený linkový airbus, jich bude mít prezidentská verze jen 60. Nový speciál bude teoreticky k dispozici i členům vlády, avšak hlava státu bude mít absolutní přednost.

Rozsah zvláštní výbavy prezidentského airbusu poněkud odporuje nedávnému gestu Sarkozyho, jenž ve snaze demonstrovat přímo na fungování svého úřadu úsporný kurz vlády letos zrušil tradiční zahradní slavnost u příležitosti červencového státního svátku v Elysejském paláci. Loni tato akce vyšla státní kasu na více než 700 tisíc eur.

Úspornou kúru nařídil také ministrům. „Rozhodl jsem, že státní náklady se výrazně sníží. Každé veřejné euro musí být vynaloženo užitečně a oprávněně. Je to naší povinností vůči daňovým poplatníkům,“ nechal se tehdy slyšet Sarkozy, který chystá drastické snížení počtu služebních vozů státních institucí a další úsporné kroky.

Reklama

Související témata:

Související články

Sarkozy odmítá vysoké bodyguardy

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy kolem sebe nechce mít vysoké bodyguardy, i přestože je to výhodné. Vysocí muži, kteří by se do jeho osobní stráže...

Sarkozy nařídil vládě šetřit

Přísná úsporná opatření naordinoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy ministerstvům a dalším institucím při zacházení s penězi daňových poplatníků. Státní...

Výběr článků

Načítám