Hlavní obsah

Německo kvůli imigrantům hloupne, zanadával si člen vedení Bundesbanky

Berlín

Kvůli dalšímu kontroverznímu výroku na adresu přistěhovalců je vyšetřován člen vedení německé centrální banky Thilo Sarrazin. Státní zastupitelství vyšetřuje, zda se nedopustil podněcování k rasové nesnášenlivosti výrokem, že Německo kvůli přistěhovalcům v průměru hloupne.

Foto: Profimedia.cz

Thilo Sarrazin

Článek

"Vyšetřujeme ho kvůli podezření na podněcování rasové nenávisti a hanobení," řekl agentuře Reuters Klaus Reinhardt ze státního zastupitelství v Darmstadtu.

Pětašedesátiletý Sarrazin, přezdívaný německými novináři "Rambo", koncem června na setkání s podnikateli v Darmstadtu prohlásil, že Německo "v průměru hloupne" kvůli přistěhovalcům z Turecka, Blízkého východu a Afriky, neboť tito lidé prý mají nevalné vzdělání.

Bundesbanka se od výroků distancovala, ale Sarrazinův výrok už vyvolal pobouření v imigrantských komunitách, z nichž některé na bankéře podaly trestní oznámení. Otázka je o to ožehavější, že němečtí politici navrhli zavést pro nové přistěhovalce testy inteligence.

Centrální bankéř nemá se svou prostořekostí problémy poprvé. Loni se musel bývalý berlínský sociálnědemokratický politik omlouvat za podobné výroky, jichž se dopustil v rozhovoru pro jeden časopis. V září řekl, že většina berlínských Arabů a Turků nedělá nic užitečného, "až na prodej ovoce a zeleniny".

V Německu žijí téměř tři milióny lidí Turků a Kurdů a zhruba 280 000 lidí arabského původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám