Hlavní obsah

V Katalánsku zakázali býčí zápasy

Barcelona
Aktualizováno

Španělská tradice býčích zápasů, proti nimž se bouří ochránci práv zvířat, může být ohrožena. Ve středu o jejich zákazu v Katalánsku rozhodl místní parlament. Petici požadující zákaz zápasů podepsalo 180 000 lidí, kteří je označují za barbarské a přežilé.

Článek

Pro zákaz zápasů s býky hlasovalo 68 poslanců, 55 hlasovalo proti. Očekával se těsný výsledek hlasování i schválení zákazu, aby Katalánci dali najevo, že se liší od zbytku Španělska.

Hlavní strany v Katalánsku se před hlasováním rozhodly pro neobvyklý krok - umožní členům své strany hlasovat podle vlastního vědomí a svědomí a nebudou je vázat povinností loajality vůči partaji.

V Barceloně je jedna z nejstarších arén pro býčí zápasy v zemi, ale zájem o tento druh zábavy tam upadá. Většinu návštěvníků tvoří turisté, uvádí BBC.

Zastánci zápasů ale tvrdí, že corrida je umělecká forma a součást španělské kultury a historie, takže je potřeba ji zachovat.

Zastánci zápasů se také bojí, že už samotné hlasování může způsobit dominový efekt v dalších částech Španělska a nakonec bude zákaz prosazen. Některé španělské regiony, včetně Madridu, oznámily, že býčí zápasy zanesou na svůj seznam kulturního dědictví, aby je chránily.

Anketa

Zakázali byste býčí zápasy?
Ano
79,3 %
Ne
20,7 %
Celkem hlasovalo 5739 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám