Hlavní obsah

Španělští aktivisté zažalovali Izrael za válečné zločiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Tři španělští aktivisté, účastníci květnového útoku izraelského armády na lodě s humanitární pomocí pro pásmo Gazy, podali u soudu v Madridu žalobu na několik představitelů židovského státu, které obvinili z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. V sobotu to uvedl madridský list El Mundo.

Foto: Nir Elias, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara s humanitární pomocí. Právě na ní Izraelská armáda provedla zátah.

Článek

Mezi obžalovanými nechybějí mimo jiné izraelský premiér Benjamin Netanjahu a šest členů jeho kabinetu včetně ministra zahraničí Avigdora Liebermana a ministra obrany Ehuda Baraka.

Trojice aktivistů v žalobě tvrdí, že v případě krvavého zásahu z 31. května nešlo o „nehodu či akt obrany“, ale o „úmyslné vraždy vykonané na základě rozkazů“.

Izraelský útok na flotilu lidí s humanitárními aktivisty skončil smrtí devíti Turků, což vyvolalo pobouření ve světě. Izrael tvrdí, že aktivisté zaútočili jako první a vojáci se jen bránili.

Posádky šest plavidel se snažily prolomit izraelskou blokádu pásma Gazy, které ovládá radikální palestinské hnutí Hamás. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám