Hlavní obsah

Polská policie si neví rady s neukázněnými řidiči, apeluje na ně i v kostelech

Právo, Pavol Minárik

Polská policie je bezradná z obrovského množství autonehod. Uchyluje se proto i k netradičním metodám prevence. V neděli během ranních bohoslužeb ve všech kostelech radomské diecéze vyzval velitel policie Ryszard Szkotnicki řidiče k rozvaze, toleranci a větší předvídavosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vzhledem k tomu, že si katoličtí věřící připomínají tuto neděli památku svatého Kryštofa - patrona řidičů, počítá policejní náčelník s tím, že jeho výzva padne na úrodnou půdu.

"I přes obrovské úsilí policistů na silnicích jsou statistiky smrtelných nehod děsivé. Způsobuje je hlavně vysoká rychlost a jízda pod vlivem alkoholu. Je nejvyšší čas na změnu," uvedl Szkotnicki.

Velitel policie ve své nedělní výzvě řidičům připomněl slova papeže Jana XXIII.: "Každý kdo nedodržuje dopravní předpisy jde proti bohu, který zakazuje zabíjení jiných i sebevraždy." Došlo i na citaci stávající hlavy katolické církve Benedikta XVI., který uvedl, že "život je cenný, je třeba si jej vážit a chránit ho i skrze opatrné chování na silnicích".

Každý den zemře v Polsku při nehodách 15 lidí a dalších 160 utrpí zranění. Za rok tak v zemi zahyne okolo 5 500 lidí a téměř 60 tisíc jich utrpí zranění. Finanční ztráty se pohybují kolem neuvěřitelných 10 miliard dolarů.

Jen za uplynulých 17 let zahynulo na polských silnicích 110 000 lidí. Horší situace je pouze v Rumunsku a Řecku, kde ročně na jeden milión osob zahyne 130 lidí - o deset více než v Polsku. Průměr EU je však 69 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám