Hlavní obsah

Rusko a NATO se dohodly na obnovení vojenské spolupráce

Moskva

Rusko a Severoatlantická aliance se v pátek v Moskvě dohodly na obnovení vojenské spolupráce pozastavené po válce mezi Ruskem a Gruzií v srpnu roku 2008. Náčelník ruského generálního štábu Nikolaj Makarov a předseda vojenského výboru NATO Giampaolo Di Paola vyjádřili po setkání v ruském hlavním městě odhodlání "znovu společně hledat odpovědi na výzvy a hrozby doby".

Foto: Handout, Reuters

Rusko bude podporovat akce NATO v Afghánistánu. Na snímku britští vojáci v provincii Hílmand.

Článek

Podle ruské agentury ITAR-TASS generál Makarov s admirálem Di Paolou konkretizovali některé již dříve dohodnuté plány a bilancovali výsledky dosavadní vojenské spolupráce. Ze zprávy o jednání vyplývá, že značnou pozornost věnovali zejména situaci v Afghánistánu.

Podle Makarova jsou v této oblasti dlouhodobé zájmy Ruska a NATO shodné. Makarov italského admirála ujistil, že Moskva bude i dál poskytovat své území pro tranzit vojenského materiálu do Afghánistánu. Di Paola potvrdil připravenost aliance rozšířit během příštího roku spolupráci s Ruskem, a to zejména v boji proti terorismu a při podpoře bojových operací v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám