Hlavní obsah

Balet pro tanky a obrněný vůz napsal šéf Bolšovo těatra

Moskva

Neporazitelný a legendární, tak se jmenuje představení při kterém baletně krouží tři tanky a jeden obrněný vůz, kterým chtěli ruští zbrojaři přilákat pozornost kupců na letním „ruském expu“, které nabízí nedaleko Moskvy především vojenskou techniku. Balet pro pětačtyřicetitunové T-90 napsal Andrej Melanjin, který řídí moskevský Bolšoj těatr.

Článek

„Požádali mne, aby udělal něco více více teatrálního, chtěli něco víc než jen prostou technickou ukázku,“ řekl časopisu Popular Mechanics Melanjin, který tak udělal divadelní průřez válečnou historií Ruska od 12. století po ukázku demonstrace současných výsadkářů, kteří předvedli techniky boje muže proti muži za zvuků Ravelova Bolera.

Tanky předváděly skoky z ramp a pak i synchronizovaný balet. Melanjin přiznal, že až do rána před představením nikdy uvnitř tanku neseděl. „Kdyby ano, nežádal bych po řidičích tolik,“ vysekl umělec poklonu tankistům.

Show tak trochu maskovala problémy, z kterých se dostává ruský vojenský sektor postupně a pomalu. Po zhroucení Sovětského svazu Rusové jen těžce dobývají ztracené pozice v mezinárodním obchodě. Přestože jsou mnohé jejich zbraně legendární, jsou často technologicky zastaralé a národní hrdosti nepřidává, že doplňky pro technologické vylepšení tanků musejí nakupovat v Německu. A armáda dokonce moderní obrněné vozy raději nakoupila v Itálii.

Nicméně v mnoha zemích jsou oceňovány ruské antiraketové systémy. Rusko tak v prvním pololetí 2010 vyvezlo zbraně za 5,3 miliardy dolarů (cca 100 miliard Kč).

Dvouhodinová show na ruském expu skončila přejezdem obrněnců kolem diváků. Rusové nadšeně tleskali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám