Hlavní obsah

Za policejní bombu v batohu dostane Slovák půl miliónu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovensko zaplatí Štefanu Gondovi, kterého nechali policisté v lednu 2010 odletět s výbušninou do Irska, odškodné 18 tisíc eur (přes 450 tisíc Kč). Ministerstvo vnitra tuto částku tajilo, ale ve čtvrtek ji zveřejnila internetová stránka deníku Sme.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Přešlap policie způsobil mezinárodní ostudu. Na Slovensku se objevily i vtipné samolepky na zavazadla varující před nákladáním s policejními výbušninami.

Článek

Zveřejnění částky si údajně nepřál poškozený. Zatím není jasné, zda tato částka bude stržena z platu policejního psovoda, který výbušninu mezi zavazadla ukryl, nebo jeho nadřízeného. Policista byl degradován a ředitel hraniční a cizinecké policie Tibor Mako odstoupil z funkce. Před časem byl Mako vyslán na slovenskou ambasádu do Budapešti jako policejní přidělenec.

Případ zapomenuté výbušniny vyvolal značný rozruch. Policejní psovod loni v rámci výcviku na popradském letišti ukryl výbušninu mezi zavazadla. Následně na to zapomněl a výbušnina byla naložena do letadla. Svou chybu si policista vzápětí uvědomil a informoval řídící věž. Ta ale pilotovi oznámila, že se jedná pouze o atrapu. Pilot vzápětí odletěl do Dublinu.

Slovák s výbušninou v batohu byl zatčen irskou policií a vyslýchán. Byl z toho mezinárodní skandál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám