Hlavní obsah

Stonehenge měl opodál i své dřevěné dvojče

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Světoznámý kamenný monument Stonehenge v anglickém hrabství Wiltshire měl ve své blízkosti nejméně ještě jedno své „dvojče“, a to dřevěné. Nacházelo se 900 metrů na severozápad od něj. Ve čtvrtek to uvedl britský deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Stonehenge

Článek

Archeologové z univerzit v Birminghamu, Bradfordu, St. Andrews a Vídně odhalili stopy dávného objektu s pomocí radaru zkoumajícího půdu. Postupně tak získali obraz kruhu masivních dřevěných obelisků vztyčených před více než 4 200 lety. Monument byl v té době od Stonehenge vidět a zdá se, že byl další součástí širšího komplexu pro prehistorické náboženské a pohřební rituály.

Kruh z dřevěných obelisků měřil v průměru asi 25 metrů, byl tedy zhruba stejně velký jako centrální část Stonehenge. Obelisků bylo 24, každý měl v průměru okolo 75 centimetrů a měřil až osm metrů. Kruh obepínal příkop a pravděpodobně i vnější val.

Independent připomněl, že nově objevený monument je zrcadlovým odrazem jiného a už dříve objeveného na druhé straně od Stonehenge asi 1 300 metrů na jihovýchod. Stejně jako nové naleziště i to bylo možno přímo pozorovat ze Stonehenge a mělo dva vchody. Všechny tři monumenty se zhruba nacházejí v řadě.

Archeologové budou ve výzkumu oblasti pokračovat a věří, že během příštích čtyř let ještě narazí na množství nových poznatků. „Nějakých 90 procent krajiny kolem Stonehenge je stále terra incognita. Doufáme, že náš výzkum začne s nápravou našeho nedostatečného vědění,“ uvedl jeden z výzkumníků Vince Gaffney.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám