Hlavní obsah

Britský vicepremiér označil iráckou válku za nezákonnou

Londýn

Místopředseda britské vlády Nick Clegg dnes řekl, že útok na Irák v roce 2003 byl nezákonný. Podle agentury Reuters, která o tom informovala, tak vystavil novou britskou vládní koalici tlaku, aby postoj k irácké válce vyjasnila.

Foto: Oli Scarff/POOL, Reuters

Britský vicepremiér Nick Clegg

Článek

Clegg je liberální demokrat, předseda vlády David Cameron konzervativec. Cameron, stejně jako většina jeho strany, invazi podpořil.

Cameronova mluvčí řekla, že Clegg vyjadřoval jen svůj názor. Jaký je přesně postoj vládní koalice k irácké válce, nesdělila.

Clegg svá slova pronesl v parlamentu, kde zastupoval Camerona, který je v USA. Střetl se tam slovně s labouristou Jackem Strawem, který byl v době útoku ministrem zahraničí.

"Možná jednou, a možná budeme musit počkat na jeho (Strawovy) paměti, by mohl složit účet za svou roli v nejkatastrofálnějším ze všech rozhodnutí, kterým je ilegální invaze v Iráku," prohlásil Clegg.

Na naléhavé otázky novinářů na tiskové konferenci, zda tato slova vyjadřují vládní politiku nebo názor sdílený Cameronem, vládní mluvčí řekla: "Místopředseda vlády má nárok na vlastní názor. Nemyslím, že koaliční vláda má nějaký specifický názor na legálnost irácké války."

Británie v ní byla hlavním spojencem Spojených států, které ji začaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám